Vitaal zijn en blijven: geef het goede voorbeeld

Hoe houd je in deze lastige periode thuiswerkers vitaal? En hoe motiveer en prikkel je ze om, ook thuiswerkend, optimaal inzetbaar te blijven? Dwang en drang helpt hier zeker niet bij. Ruimte geven voor persoonlijke invulling en het goede voorbeeld geven zijn wél stappen in de goede richting.

Als leidinggevende is het belangrijk om te weten wat er speelt bij een werknemer. Waarin loopt hij of zij vast? Hoe kan je daarbij helpen? Een tip is om hier ook oog te hebben voor iemands leefstijl. Een gezonde leefstijl is niet alleen iets voor in de privésfeer, maar zeker ook relevant op de werkvloer. Gezonde en vitale werknemers zijn niet alleen productiever, maar voelen zich ook energieker en hebben meer werkplezier.

Andere concrete tips die voor iedereen nuttig zijn: houd zo veel mogelijk vast aan regelmaat en ritme, richt je op één taak tegelijk, zorg voor voldoende frisse lucht, las ieder uur een korte pauze in, maak een wandeling na de lunch of na werktijd, eet regelmatig en drink voldoende water. Leg de lat verder niet te hoog voor jezelf en accepteer dat je misschien vaker dan anders een off-day hebt en onderhoud actief contact met je collega’s.

Zelf het goede voorbeeld geven kan een positief effect hebben op werknemers. Plan bijvoorbeeld een wandeling in met medewerkers (op afstand), organiseer bijvoorbeeld een wandelbingo met het team of schakel een vitaliteitscoach in van Zorg van de Zaak Netwerk, die werknemers helpt de stap te zetten naar een gezondere leefstijl.

Lees hier meer over hoe je gezonde leefstijl kunt stimuleren en vind inspiratie.