Creëren van een positief werkklimaat waarin medewerkers met plezier werken en goed kunnen functioneren. Samen stimuleren we dat medewerkers zelf ook verantwoordelijkheid nemen om fit en vitaal te zijn.
Werk je in een vitale organisatie, dan werk je effectiever samen, voel je je meer betrokken en presteer je bovendien beter. Het spreekt voor zich dat het juist vitale medewerkers zijn die zorgen voor een vitale organisatie. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Soms is het een puzzel, maar we helpen je graag verder.
Met een vitaliteitsprogramma werk je actief aan het vergroten van de vitaliteit van je medewerkers, teams en organisatie. Dit kun je het hele jaar door doen. We kijken natuurlijk samen naar welk specifiek programma bij jouw bedrijf of organisatie en medewerkers past. Er zijn verschillende mogelijkheden om mensen te prikkelen en stimuleren aan de slag te gaan met hun gezondheid. Dat kan een praktisch, inspirerend programma of juist een digitaal evenement zijn.
Een omgeving waarin iedereen gezond, vitaal, veilig, betrokken en met passie kan werken, komt niet uit de lucht vallen. Het is stof tot praten, nadenken en eigenlijk altijd ook een kwestie van doen. Een goed geformuleerd vitaliteits- en inzetbaarheidsbeleid helpt hierbij. Of het nu gaat om ergonomie, veiligheid, arbeidshygiëne of arbeids- en organisatiekunde: we helpen de werkomgeving in kaart te brengen en geven advies over hoe je vervolgens aan de slag kunt. Dankzij de stappen die volgen uit het beleid wordt het werk plezieriger en veiliger.
Niet alleen het werk zelf, ook de werkplek bepaalt veel over de veiligheid en gezondheid van een medewerker. We kijken bij een werkplekonderzoek dan ook naar de verhouding tussen mens en zijn of haar (werk)omgeving. Met behulp van dit onderzoek geven we advies over hoe je een werkplek zo gezond en fijn mogelijk kunt maken. Soms zijn het voor de hand liggende factoren die aan het licht komen als we bij jouw organisatie of bedrijf hebben gekeken naar de werkplek. Zoals een bureau en bureaustoel die gewoon goed en goed afgesteld moeten zijn. Maar soms komen er meer verrassende zaken aan bod. Of dat nu is op kantoor of op een plek waar wordt geproduceerd. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je kunnen doen.
In samenwerking met:
Wanneer je een inzetbaarheidsbeleid opstelt, dwingt dit je tot goed nadenken. Fijne dwang eigenlijk, want als het goed is, zijn de resultaten er ook naar. Beleid helpt om punten op het gebied van inzetbaarheid goed op een rijtje te krijgen. En het geeft binnen een hele organisatie het gevoel dat er sprake is van een doorlopend proces waarbij iedereen input heeft. We vinden het belangrijk dat medewerkers zelf regie kunnen en mogen nemen. We zijn er om te helpen met het opstellen van een zo helder mogelijk beleid.
Het is belangrijk voor zowel werkgevers als medewerkers om goed in te kunnen spelen op allerlei soorten veranderingen zoals globalisering, digitalisering, robotisering en veranderende arbeidsverhoudingen. Een inzetbaarheidsbeleid en protocol waarin dit soort zaken onder de loep worden genomen, geeft houvast in de snel veranderende wereld.
Een medewerker hoeft natuurlijk niet alles zelf uit te vinden. We helpen jouw medewerkers om problemen op een zelfgekozen manier op te lossen en initiatieven zelf vorm te geven.
In samenwerking met:
Een leidinggevende die weet wat er bij goed coachen komt kijken, zorgt voor een enorme verbetering van werkplezier en prestaties. Dikke kans dat gerichte coaching ook een flinke stoot energie teweegbrengt. Het is erg belangrijk dat jij als leidinggevende op een open, onbevangen manier het gesprek aangaat met medewerkers over hoe ze in het werk staan.
Niet iedereen is een geboren leider of coach. Maar je kunt wel een goede coach worden. We hebben tips, maar ook hele opleidingsprogramma’s die helpen het maximale uit bijvoorbeeld coachgesprekken te halen.
Medewerkers die met plezier naar hun werk gaan, maken echt het verschil. Plezier heeft namelijk rechtstreeks zijn weerslag op prestaties. Hoe je dat plezier krijgt of vasthoudt, is iets waar je doorlopend met elkaar over moet blijven praten. Een FiT-gesprek (oftewel Functioneren in de Toekomst) helpt bij de dialoog tussen leidinggevende en medewerker.
Het mooie aan een FiT-gesprek is dat het echt tweerichtingsverkeer is. Aan de leidinggevende om ruimte en mogelijkheden te creëren voor goede ideeën en de ontwikkeling van talent. Tegelijkertijd is het aan de medewerker om zelf na te denken en wellicht ook met praktische voorstellen te komen over het functioneren in de toekomst.
In samenwerking met:
Een inzetbaarheidscoach helpt leidinggevenden met alles wat er op ze afkomt als er sprake is van verzuim. De coach neemt geen taken over, maar houdt leidinggevenden wel scherp en alert in geval van verzuim. Ook kijkt de inzetbaarheidscoach met de leidinggevende wat je kunt doen om verzuim te voorkomen.
Wanneer iemand uitvalt, is dat voor iedereen vervelend. Voor de medewerker zelf, voor het team, maar ook op de leidinggevende komt op zo’n moment veel af. Juist dan is het belangrijk een goed klankbord te hebben. Iemand, met andere woorden, die weet van het reilen en zeilen in jouw soort organisatie en die feilloos weet wat belangrijk is wanneer iemand tijdelijk of langdurig niet kan werken.
In samenwerking met:
Fris opstaan en scherp op het werk verschijnen, dat zouden we allemaal het liefst willen. Het inzicht groeit dat dit alleen lukt met een uitgerust brein. Makkelijker gezegd dan gedaan in een 24-uurseconomie waarin je constant bereikbaar bent. Breinherstel is een voorwaarde voor concentratie en focus, inspiratie, geluk, creativiteit en productiviteit. Als je binnen jouw organisatie breinvriendelijker wilt gaan werken, adviseren en begeleiden we je daarbij op een manier die ook voor jouw brein zo vriendelijk mogelijk werkt.
Alleen met een brede aanpak bereik je resultaat als je breinvriendelijk(er) wilt gaan werken. Je voorkomt daarmee concentratieproblemen, oververmoeidheid of erger. Samen maken we een plan dat past bij jouw bedrijf of organisatie. Gun (de breinen van) je medewerkers rust voor meer energie en focus.
In samenwerking met:
Deels thuis en op kantoor werken, heeft veel voordelen. Denk alleen al aan de reistijd die iemand bespaart. Toch is het bij hybride werken ook opletten. Je wilt medewerkers betrokken houden, ook al werken ze op afstand. We kunnen je helpen het hybride werken zo goed mogelijk in te richten.
Hoe geef je vertrouwen en maak je de beste afspraken, zodat hybride werken voor iedereen iets oplevert? Het draait in onze aanpak hybride werken vooral om verbinding. Hoe richt je bijvoorbeeld de werkplekken op kantoor in voor brainstormsessies of vergaderingen? En hoe zorg je ervoor dat je beleid en organisatie zo inricht dat alle medewerkers fijn en effectief hybride werken?
In samenwerking met:
Een fitte medewerker die lekker in zijn vel zit, neemt die energie mee naar het werk. Voor iedereen zijn er weer andere aandachtspunten om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven of worden. Hoe? Dat mag een medewerker natuurlijk zelf weten. Wij geven een steuntje in de rug met health checks, keuringen en persoonlijk advies. Ook verzorgen we verschillende vaccinatieprogramma’s. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Voor heel wat beroepen is een medische keuring verplicht. Ieder jaar publiceert het CBS weer cijfers waaruit blijkt dat verzuim door ongelukken op het werk vaak voorkomt. Een medische keuring is er dan ook niet voor niets. Wat ons betreft mogen die cijfers van het CBS best omlaag. Dat lukt alleen door samen de risico’s op voorhand proberen te beperken. Wij verzorgen medische keuringen, zodat je precies weet of een medewerker het werk mag en kan doen.
In samenwerking met:
Ieder bedrijf is verplicht om medewerkers op gezette tijden een onderzoek aan te bieden: het Periodiek Arbeid Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Wat de gezondheidsrisico’s van het werk zijn, laten we je zien met de uitkomsten van zo’n onderzoek. Belangrijk, om op die manier de risico’s en knelpunten op het werk zoveel mogelijk in kaart te brengen en zoveel mogelijk te voorkomen.
Een compleet beeld met arbeids- én leefstijlrisico’s krijg je met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). De medewerker ontvangt een individueel advies en de werkgever krijgt een breed advies over waar er misschien extra werk aan de winkel is. Als het op gezondheid aankomt, kun je nooit te vroeg zijn om stappen in de goede richting te zetten. Het helpt medewerkers bewuster te worden van hun gezondheid, vitaliteit en hoe ze duurzaam inzetbaar kunnen zijn én blijven.
In samenwerking met:
Veiligheid gaat voor alles. Het is belangrijk om met een scherp oog te kijken naar mogelijke gevaren of zaken die gezondheidsschade kunnen veroorzaken. En vooral: hoe voorkom je ze of hoe los je ze op? Dit brengen we in kaart met een uitgebreide Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), die we helemaal of deels samen uitvoeren. Een RI&E laat je feilloos zien welke risico’s je medewerkers lopen tijdens het werk. Een noodzakelijk en nuttig inzicht waar iedereen binnen een organisatie iets aan heeft.
Zijn er extra risico’s op psychische klachten? Dat brengen we in kaart met een onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Stress en te hoge werkdruk zijn veelgehoorde klachten die hun weerslag hebben op het hele leven van een medewerker. En dat heeft weer invloed op een heel team.
Los van de wettelijke verplichtingen: een grondige RI&E en PSA helpen je om de knelpunten inzichtelijk te maken en te zorgen dat jouw team op een duurzame manier kan werken.
In samenwerking met:
Bij sommige beroepen bestaat het risico een infectieziekte op te lopen. Je bent als werkgever verplicht om medewerkers tegen deze risico’s te beschermen. Gelukkig zijn voor veel van deze risico’s vaccins beschikbaar. We bekijken wat in jouw beroepsgroep aan te raden is en bieden passende vaccinaties en andere beschermingsmiddelen aan.
In samenwerking met:
Juist op de momenten dat het nodig is, bieden wij jouw organisatie en medewerkers ondersteuning en zorg. Onze services gaan uit van een aanpak op basis van vier pijlers.