Hoe aandacht voor levensvragen de geestelijke gezondheid van je medewerkers verbetert

Zingeving heeft op allerlei manieren te maken met werkgeverschap. Theoloog Leontien Dekker (i mindLife, onderdeel van Zorg van de Zaak) vertelt welke rol levensvragen spelen voor zowel je medewerkers als je organisatie.

Waar doe je het voor? Wat maakt jouw werkdag de moeite waard? Dit soort levensvragen hebben niet altijd een eenvoudig antwoord. Soms worstel je ermee en leidt dat tot stress of verdriet. Op 25 juni is er landelijk extra aandacht voor deze thematiek, dan is het namelijk Dag van de Levensvragen.

“Aandacht voor zingeving in organisaties wordt steeds belangrijker”, zegt theoloog Leontien Dekker, programmadirecteur van i mindLife. Dit is een bedrijf dat werkgevers en hun medewerkers hulp biedt bij levensvragen zoals: waarom doe ik wat ik doe, welke keuze moet ik maken, hoe draag ik bij aan een betere wereld? Dekker en haar collega’s zijn life counselors, zij zijn allemaal officieel geregistreerd als ‘geestelijk verzorgers’. Zij kunnen mensen helpen als zij problemen hebben doordat ze worstelen met grote levensthema’s.

Life counselors helpen met levensvragen

Een life counselor biedt ander soort hulp dan een bedrijfsarts of psycholoog, legt Dekker uit: “Een bedrijfsarts heeft vaak te weinig tijd om uitgebreid in te gaan op levensvragen en een psycholoog is ook niet altijd de aangewezen persoon om te helpen, omdat die zich meer richt op probleemoplossing. Wij werken niet met diagnoses en dossiers, maar proberen vooral echt contact met iemand te maken, mee te leven en samen te zoeken naar acceptatie en zingeving.”

Waarom zou je je hierin verdiepen als werkgever? Volgens Dekker is aandacht voor geestelijke gezondheid onderdeel van goed, modern werkgeverschap. “Voor veel werkgevers is naast groei en financieel succes ook werkgeluk een belangrijk doel”, vertelt ze. “En weten waar je het voor doet is een groot onderdeel van de ervaring van geluk.”

Meer keuzes, minder houvast

De theoloog vertelt dat zingeving vroeger vooral werd bepaald door een bepaalde geloofsovertuiging, maar dat is veranderd. Nu moeten mensen het meer zelf uitzoeken en dat is best lastig. Ze merkt dat mensen vaker dan vroeger worstelen met levensvragen.

“Je hebt meer keuzes dan ooit en tegelijkertijd minder houvast”, vertelt ze. “Zelfs in de supermarkt word je gedwongen om te kiezen op basis van je overtuiging. Je kunt bijvoorbeeld wel 20 soorten pindakaas kopen met ieder zijn eigen belofte: duurzaamheid, dierenwelzijn, gezondheid… Wat je in je winkelmandje legt, heeft steeds vaker te maken met wat jij belangrijk vindt, ofwel: het antwoord op levensvragen.”

Levensvragen voor organisaties

Ook op de arbeidsmarkt hebben werknemers veel opties. Medewerkers kiezen hun werkplek niet alleen vanwege arbeidsvoorwaarden, maar ook op basis van hun overtuiging.

“We willen werken voor een organisatie die past bij onze normen en waarden”, vertelt Dekker. “Als jij als werkgever een boodschap en een missie hebt waar zij zich graag voor inzetten, maakt je dat aantrekkelijker op deze krappe arbeidsmarkt.”

Levensthema’s worden dus belangrijker voor zowel individuen als organisaties als geheel, vat Dekker samen. “We worden voortdurend uitgedaagd om na te denken over diepere drijfveren, waarden en normen. Dat geldt zowel voor individuen als bedrijven. Een organisatie heeft namelijk ook levensvragen te beantwoorden. Welke rol vervult het bedrijf in de maatschappij? Wat zijn jullie doelen? Welke dilemma’s komen daarbij kijken?

Stress en tegenslag

Verder komen levensvragen op wanneer mensen tegenslag ervaren. Bijvoorbeeld bij geldproblemen, een scheiding of ziekte. “Als het leven anders loopt dan gepland, kan dat verwarrend zijn en kan een medewerker soms hulp gebruiken”, vertelt ze. “Als je op tijd ingrijpt als werkgever, kun je verzuim voorkomen.”

Ook zonder directe aanleiding kan life counseling helpen om stress te verlichten. “Ga maar na: jonge mensen hebben veel keuzes, minder houvast en ze streven naar perfectie”, legt Dekker uit. “Dat leidt tot stress. Hoe weten ze of ze op de juiste weg zijn? Wanneer is het goed genoeg?”

Urgenter thema

Omdat zingeving zo’n urgent thema is voor het mkb, is i mindLife onderdeel van het Zorg van de Zaak Netwerk. “We hebben i mindLife in het leven geroepen om eigentijdse hulp bij levensvragen toegankelijk te maken voor werkend Nederland”, zegt Dekker. “Dat past goed bij de missie van Zorg van de Zaak, namelijk bijdragen aan een gezonder, vitaler en gelukkiger Nederland.”

De Dag van de Levensvragen staat ook op de MKB FiT-kalender van Zorg van de Zaak. Dat is een hulpmiddel om het hele jaar door aandacht te besteden aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je team. De afkorting FiT staat voor Functioneren in de Toekomst. Op de kalender staan allerlei data die te maken hebben met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

“Gebruik deze dag om in gesprek te gaan met je medewerkers”, zegt Dekker. “Wat betekent hun werk voor ze? Wat maakt het de moeite waard? Open het gesprek en laat zien dat je het thema serieus neemt als werkgever.”