Wandelen werkt: ervaringen van Claudia Kuijer, arbodirecteur MKB

Zeker tijdens de coronaperiode is er steeds meer aandacht voor wandelen. Misschien ziet u dit terug in de eigen buurt of omgeving. Zorg van de Zaak zet dagelijks wandelen op de kaart door onze werknemers en klanten te stimuleren om tijdens de werkdag actief te bewegen. Werknemers van klanten hebben we sinds november de ‘Wandelen werkt’ app aangeboden. En inmiddels zijn duizenden eigen collega’s uit het netwerk aan het wandelen met behulp van It’s My Life om Fitcoins te verdienen. Hoe integreren zij wandelen in hun werkdag? We spreken Claudia Kuijer, arbodirecteur van MKB bij Zorg van de Zaak.

“Als leidinggevende werk ik nu ook veel thuis. Mijn team werkt landelijk en we houden ons allemaal aan de regels en het advies. Wandel ik dan dagelijks met al mijn teamleden? Nee, maar toch probeer ik minstens twee keer per week met iemand af te spreken en een goed gesprek te hebben.”

“Naar mijn idee geldt dat hoe langer er geen echt contact is tussen werkgever en werknemer, hoe hoger de drempel is om iets te bespreken waar je mee zit. Daarom neem ik de tijd om met collega’s te gaan wandelen. Fysiek afspreken geeft zo’n ander contact. En die behoefte aan contact is groot nu we al zo lang op afstand werken. Van collega’s krijg ik terug dat ze het waarderen dat je echt even tijd neemt, het voelt als een cadeautje dat je echt luistert.”

Zelf het goede voorbeeld geven

Mijn grootste motivatie om te wandelen, is dat ik door te bewegen meer ruimte krijg in mijn hoofd. Ik zit zelf veel in overleg en ik switch de hele dag tussen taken. Soms merk ik dat ik mijn aandacht verlies, zeker met zoveel Zoomgesprekken, en snel moe wordt. Door tussendoor te wandelen, kan ik beter luisteren, scherper zijn en houd ik meer energie over in de avond. Wandelen is voor mij een moment om  terug te schakelen.

Soms betrap ik me er aan het einde van de dag ook op dat ik nog te weinig heb bewogen. Maar je merkt direct het verschil als je een keer niet wandelt. Door dit te ervaren, kun je anderen ook in beweging krijgen.

Mogelijkheden scheppen als leidinggevende

Ook vóór de campagne met de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) , was in ons team de toon al gezet. We wandelden bijvoorbeeld tijdens het check-in en check-uit moment. Iedereen in mijn team was zo gigantisch druk vanwege het hoge aantal ziekmeldingen door corona, dat ik ons team in twee groepen heb verdeeld. Rond het middaguur hebben we afwisselend met elkaar de stand van zaken al lopend doorgenomen. Collega’s konden zo met een gerust hart even uit de drukte stappen, omdat de andere groep het werk op dat moment overnam.

Hiermee laat ik als leidinggevende zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om te wandelen tijdens je werkdag. Wat je daarna ziet is dat collega’s het ook zelf overnemen. We houden elkaar ook scherp in de groepsapp. En het Fitcoins programma heeft dit nog een extra impuls gegeven. We kregen regelmatig updates van elkaar waarbij collega’s hun omgeving laten zien. Of we wandelen tijdens een Zoom overleg. Dat is echt genieten.

Wandelen voor iedereen

Ook als een baan hebt waarbij je de hele dag fysiek bezig bent, denk ik dat je wandelen ook kunt stimuleren. In beweging zijn voor je beroep is wat anders dan voor jezelf, waarbij je bewust loopt en je hoofd leeg kunt maken. Wandelen is niet alleen beweging voor je lichaam, maar je brein wil ook bewegen om te ontspannen! Juist daarom is wandelen voor deze mensen van belang. Ik weet zeker dat als ze het proberen dat ze het dan ook positief ervaren. En als jij niet het goede voorbeeld kunt zijn als leidinggevende, zoek dan een ambassadeur. Durf rond te vragen wie anderen wil motiveren. Dit zorgt bovendien voor meer draagvlak.

Belangrijke les

Een belangrijke les voor mij is dat wandelen ook inzicht biedt voor jezelf: als je goed naar jezelf luistert, wil je soms even wandelen zonder prikkels. Geen podcast, telefoontjes of muziek. Soms wil je juist wandelen combineren met je werk. Dan kijk ik in mijn agenda wat ik wandelend kan doen. Dat werkt perfect.


Wilt u net als Claudia Kuijer wandelen toepassen in uw werkdag? Wandelen zorgt voor fysiek en mentaal gezonde werknemers. Ontdekt het zelf! Kijk voor meer informatie op deze pagina.