Breinvriendelijk werken: vijf tips van onze psycholoog

Ulrika Leons, directeur van Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak netwerk, is geïnterviewd over Breinvriendelijk werken door onder andere RTL Nieuws. In het artikel geeft ze vijf tips voor breinvriendelijk werken en vraagt ze aandacht voor herstel van je brein door de dagelijkse prikkels.

Fysiek fit, maar mentaal moe

Hoe komt dit? Volgens Ulrike Leons, GZ-psycholoog bij Skils, zijn we ons niet bewust wat het produceren en verwerken van informatie vraagt van ons brein. Mede door het gebruik van je telefoon, continu appjes, werken in een kantoortuin en een pauze die erbij in schiet, raakt het brein overprikkeld. Het is overigens niet alleen de smartphone die ons brein laat overlopen. Ook de maatschappij vraagt meer van onze mentale gesteldheid. “We leven in een 24-uurseconomie. Er is geen plek meer voor kneuzen in de samenleving. We moeten meer geven en hebben minder tijd om te herstellen”, aldus Léons Becksén.

Informatie overload

We staan 24/7 aan, met als gevolg een overload aan informatie in ons brein. Net als spieren moet je brein herstellen. Anders ga je op de ‘uitstand’ en dan mis je de belangrijke dingen. Plezier in het werk hebben en duurzame inzetbaarheid vinden we belangrijk. Daar hoort ook aandacht voor het brein bij.

Breinvriendelijk werken: vijf tips van de psycholoog

  1. Gun je brein herstelmomenten. Doe dat zonder technologie. Dus even geen smartphone, mail en Facebook.
  2. Maak afspraken over onderlinge communicatie met collega’s. Na een bepaald tijdstip geen werkmail en -appjes meer.
  3. Hou je daar zelf ook aan. Want als jij je er niet aan houdt, dan hoeven collega’s zich er ook niet aan te houden.
  4. Stilte op het werk. De geluidjes van inkomende mails of appjes halen je uit je concentratie.
  5. Mobiel bellen doe je in een omgeving waarin je niemand stoort, bij voorkeur een afgesloten ruimte.

Lees hier meer over Breinvriendelijk werken.