Loading...
Lees andere verhalen

Manon

Salesmanager - 39 jaar
“Wat vroeger zo normaal leek, om 9 uur op je werk, leek opeens een onhaalbaar streven”.

Verzuim door onbalans tussen werk & privé

“Vanaf de oprichting werk ik al bij de zaak. We zijn klein begonnen en ik heb er samen met het team keihard aan gesleurd om het tot een groot internationaal bedrijf te maken. Dan ben je best trots op wat je hebt opgebouwd. Ik ben salesmanager en reis veel om nieuwe klanten binnen te halen. ‘Reisde veel’, moet ik zeggen. Want reizen zit er nu voor mij niet meer in.”

Toen werd mijn man ziek en viel alles als een kaartenhuis in elkaar

“Jarenlang kon ik het werk makkelijk volhouden, vooral dankzij mijn man. Samen zorgden dat thuis alles lekker liep. Als ik een aantal dagen op reis was, hield hij het huishouden draaiende. Totdat mijn man ernstig ziek werd. De druk nam toe. Zorgen om de gezondheid van mijn man, de kinderen en het werk. Op een zeker punt liep het zowel thuis als op het werk in het honderd. Onderhandelen met klanten ging me minder goed af. En ik voelde me onzeker over onze toekomstige financiële situatie. Thuis was ik geprikkeld en snel kwaad. En vervolgens kreeg ik enorme last van mijn rug. Na een tijdje heb ik me ziek gemeld, ik was op.”

Vond ik mijn werk nog wel leuk?

“Mijn directeur begreep het wel, wat een verademing was. Hij gaf me de ruimte om goed voor mijn man en gezin te zorgen. Ook ging ik langs bij de bedrijfsarts. Zij viel meteen met de deur in huis: vond ik het werk eigenlijk nog wel leuk? Toen realiseerde ik me dat ik dat reizen helemaal beu was. Eigenlijk wist ik dat allang. Ik heb het alleen nooit durven uitspreken. De ziekte van mijn man is de trigger geweest om hier echt iets mee te doen. De bedrijfsarts heeft me toen in contact gebracht met een loopbaanadviseur. Gaandeweg kwamen we samen met mijn werkgever tot de conclusie dat mijn toekomst niet in het bedrijf ligt. Dat was behoorlijk confronterend. Ik ben druk op zoek naar een nieuwe uitdaging en gelukkig krijg ik hierin steun van mijn werkgever en de loopbaanadviseur. Klinkt misschien gek maar eigenlijk heb ik wel zin in een nieuwe fase. Een fase waarin ik werk en privé goed kan combineren en weer energie van werk krijg.”

Advies en interventie werk-privé problematiek

Er ligt veel op onze schouders. Carrière maken, kinderen opvoeden, zorg en aandacht voor onze partner en familie, sporten en er ook nog een boeiend en sociaal leven op nahouden. Vaak gaat het goed maar als er ergens een tegenslag is, valt alles om. De balans tussen werk en privé is dan zoek, waardoor iemand minder goed kan functioneren en zich ziek meldt. Dit is zowel voor werknemer als voor werkgever geen wenselijke situatie. Zorg van de Zaak biedt een aantal interventies die erop gericht zijn om de balans te herstellen.

Lees verder
Download hier de whitepaper over de gevolgen van onbalans tussen werk en privé.