Wat betekent werk voor jou?

Veel mensen zijn op zoek naar passie en bevlogenheid in hun werk. Dat is ook een goede zaak, zegt Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit  in NRC. Tegelijkertijd ziet hij dat de lat daardoor soms wel erg hoog komt te liggen. “Ik zie dat vooral jongeren maar zoeken en zoeken naar iets wat bijna perfect moet zijn, terwijl dat helemaal niet realistisch is. Je moet accepteren dat mindere dagen er ook bij horen, in plaats van op zo’n moment weg te rennen naar weer iets nieuws.”

Bedrijfseconoom Guy van Liemt (Erasmus Universiteit Rotterdam) stemt daarmee in: (werk)geluk zit hem veel meer in een bepaalde tevredenheid, zegt hij. “Lekker in je vel zitten, bijvoorbeeld. Het zit veel minder in die kortstondige pieken, die bovendien telkens maar weer hoger moeten zijn om hetzelfde genot te ervaren.” Dit is door de coronacrisis nog relevanter geworden, omdat veel mensen (tijdelijk) afscheid hebben moeten nemen van hun droombaan en moeten kiezen voor werk met als enige doel geld te verdienen.

Onze visie is dat mensen gelukkiger zijn als ze participeren in werk en maatschappij. Daarom streven we ernaar mensen te laten deelnemen en helpen we op alle momenten dat dit niet zo is, bijvoorbeeld door een impactvol moment als corona. Hiermee willen wij een wezenlijke bijdrage leveren aan een gezonder, vitaler en gelukkiger Nederland.