Bewustwording en gezondheid

Iedereen heeft te maken met stress in zijn leven. Op zich is dat ook geen probleem, want spanning is een nuttig waarschuwingssignaal! Maar de spanning moet wel weer afnemen, zodat stresshormonen niet te lang actief blijven en je brein tot rust komt en kan herstellen. Veel mentale belasting die wij ervaren wordt veroorzaakt doordat wij altijd ‘aan’ staan – oftewel continu prikkels ervaren.

Naarmate de stress toeneemt vallen wij steeds meer terug op automatisch gedrag en kost het moeite weerstand te bieden aan verleidingen. Ongezonde gewoontes liggen op de loer en staan herstel in de weg. Wij hollen rond als een kip zonder kop en zijn niet meer in staat om onze keuzes en gedrag af te stemmen op de (herstel)behoefte van lichaam en geest. Door het trainen van bewustwording kun je lichaam en hoofd weer bij elkaar brengen en je energiebronnen effectief benutten.

Plan jouw rustmoment

In een drukke werkweek is het daarom nodig om te zoeken naar rustmomenten. Een leeg hoofd en rustig bewegen. Dat helpt om te ontspannen en weer op te laden. Wandelen is daarvoor zeer geschikt. Een kort loopje of een blokje om tijdens de lunch, zorgt er ook voor dat stresshormonen uit je lichaam verdwijnen. En het heeft een gunstig effect op je psyche. Als je beweegt gaat er meer zuurstof naar je hoofd, waardoor je nieuwe verbindingen maakt. Daarom wordt je van wandelen creatiever.  Wandelen is zeer effectief, omdat je kunt onthaasten en gedachteloos kunt bewegen. Door regelmatig te wandelen, train je als het ware veerkracht in je stress systeem. Dat hebben we nodig om gezond te blijven.

Lees meer over het effect van wandelen op deze pagina.