Het Global Hospital in India: ‘‘Voor elkaar zorgen, met elkaar leren’’

Het J. Watumull Global Hospital, gelegen bovenop Mount Abu in noordwest-India, is een bijzonder project waar de Zorg van de Zaak Foundation in investeert. Het Global Hospital behandelt vanuit een holistische benadering patiënten uit alle kasten. Ondanks het feit dat het ziekenhuis op de top van een berg ligt, beslaat het verzorgingsgebied van het ziekenhuis toch zo’n 700.000 mensen uit de omliggende gebieden. Per jaar ontvangt het ziekenhuis 30.000 patiënten, waarvan de helft kinderen.

Iedereen helpen
Bärbel Weiligmann, bestuursvoorzitter van de Foundation, kan precies uitleggen wat de Zorg van de Zaak Foundation daar allemaal mogelijk maakt. ‘‘We hebben twee ‘mobile clinics’ geadopteerd, dat zijn busjes mét dokter die door de dorpen rondom de berg rijden. Niet alleen om direct mensen te behandelen, maar ook om de boodschap te verspreiden dat we iedereen kunnen helpen. Ook als je het niet kunt betalen.’’ De busjes hebben al een bereik van 250.000 mensen weten te realiseren. Daarnaast heeft de Foundation drie jonge aspirant-verpleegsters onder haar hoede genomen en verzorgt zij voor hen de kosten van een vierjarige opleiding. Bärbel: ‘‘We waren er erg op gebrand dat het meisjes zouden zijn, want die worden vaak achtergesteld en krijgen minder kansen. In India is de situatie nou eenmaal zo dat meisjes relatief snel het huishouden in worden gedrukt.

 Zorg van de zaak Foundation
“Als je veel hebt, moet je veel delen”. Met deze gedachte en vanuit de overtuiging dat het voor iedereen ook belangrijk is om te kunnen deelnemen in werk en maatschappij, is de Zorg van de Zaak Foundation begin 2015 opgericht. Zorg van de Zaak foundation heeft sinds 2017 een prachtige nieuwe website waar alle gedane inspanningen tot nu toe zijn vastgelegd. Nieuwsgierig? Kijk dan snel op: www.zorgvandezaaknetwerk.nl/foundation. Voor vragen kun je een mail sturen naar [email protected].