‘Ondernemerssucces is geen toeval, maar resultaat van aandacht’

Op de Dag van de Ondernemer benadrukt directeur Bas Tomassen van Zorg van de Zaak hoe belangrijk de persoonlijke energie van ondernemers is. “Jouw eigen vitaliteit voorspelt de vitaliteit van je bedrijf.”

Enthousiasme en valkuilen

De kracht van ondernemerschap is aanstekelijk enthousiasme, vindt directeur Bas Tomassen van bedrijfsgezondheidsnetwerk Zorg van de Zaak. “Ondernemers geloven in hun business en barsten van de energie. Die ondernemingslust is essentieel om je klanten en medewerkers enthousiast te maken. Daarom is het belangrijk voor ondernemers dat ze hun batterij blijven opladen.”

Op de Dag van de Ondernemer vraagt hij daarom speciale aandacht voor vitaal werken als leidinggevende. Er komt een hoop kijken bij het runnen van een bedrijf, weet Tomassen. “Het grootste deel van de dag ben je met je onderneming bezig”, zegt hij. “Het overkomt mij nogal eens dat ik thuis aanschuif bij het avondeten en in gedachten nog bezig ben met lopende zaken op het werk.”

Aandacht leidt tot succes

Soms handelt hij nog onbeantwoorde appjes van de dag af aan de eettafel, vertelt hij. “Dat is jammer, voordat je het weet leef je als gezin langs elkaar heen”, zegt hij. “Ik ken genoeg voorbeelden van ondernemers die onderweg naar zakelijk succes hun gezin en vrienden zijn verloren. Ik ben mij er steeds meer bewust van hoe belangrijk het is om ergens ook echt met al mijn aandacht te zijn als ik er ben.”

Zijn motto: ondernemerssucces is geen toeval, maar het resultaat van aandacht. “Voorkom dat je er alleen voor staat door ook aandacht te hebben voor je omgeving”, zegt hij. “Hoe we omgaan met ons werk kan ons persoonlijk welbevinden en dat van ons gezin bevorderen of juist belemmeren.”

Zoek sparringpartners

Praat ook regelmatig met je medewerkers en verdiep je in hun welzijn. “Toon oprechte interesse. Hoe gaat het met ze? Wat drijft ze en hoe sluit dat aan bij jouw ondernemersambities?” zegt Tomassen. “Zonder fit en betrokken personeel is het tenslotte onmogelijk jouw organisatie te laten groeien. Je moet dus ook investeren in het onderhoud en de ontwikkeling van je personeel om te vernieuwen. De aandacht die je hebt voor mensen, krijg je vanzelf terug.”

Als ondernemer heb je veel verantwoordelijkheden: voor je medewerkers, je gezin en voor jezelf. “Dat voelt soms best eenzaam”, vertelt Tomassen. “Blijf dus in contact met de mensen die je lief hebt en zoek sparringpartners.”

Eigen batterij opladen

Heb tot slot ook aandacht voor je eigen welzijn. “Anders gezegd: zorg goed voor jezelf, want je eigen vitaliteit is voorspellend voor het succes van je bedrijf”, zegt Tomassen. “Als je jezelf voorbij rent, raak je uitgeput. Dan heb je meer moeite om je aan te passen aan veranderingen.”

De directeur van Zorg van de Zaak leerde dat zelf toen hij hartklachten kreeg. “Ik had een zoon van drie en was eigenlijk alleen maar bezig met mijn werk”, zegt hij. “Mijn hartproblemen waren een eyeopener: ik verdeelde mijn aandacht en energie verkeerd. Vanaf dat moment beweeg ik meer, eet ik gezonder en verdeel ik mijn tijd bewuster over de dag en de week. Ik hoef niet alles te doen, maar wat ik doe wil ik goed doen.”

Begin het nieuwe jaar goed en kom in beweging

Om ondernemers te helpen wat meer harmonie tussen werk- en privéleven aan te brengen, heeft Zorg van de Zaak een speciale actie. Zij nodigen ondernemers uit om vanaf februari mee te doen aan een trainingsprogramma voor de kwart of halve marathon van Utrecht op 21 mei 2024. Tomassen: “Trainen kan gewoon in je eigen buurt en op het moment dat jou het best uitkomt. Wij zijn sponsor van deze Zorg van de Zaak Business Run en geven jou als ondernemer toegangskaarten voor jezelf en een introducé.” Doe je mee? Aanmelden kan via [email protected].