De kracht van complimenten: waarom we vandaag waardering uitspreken

Vandaag is het 1 maart: Nationale Complimentendag! Een dag om stil te staan bij de kracht van oprechte waardering en erkenning. Deze bijzondere dag is in het leven geroepen door Hans Poortvliet, een ware expert op het gebied van waardering. Laten we deze gelegenheid aangrijpen om de waarde van complimenten te verkennen en te begrijpen waarom ze zo belangrijk zijn.

Waarom zijn complimenten zo belangrijk?

Een compliment vervult twee fundamentele menselijke behoeften: zelfwaardering en verbinding met anderen. Het geven en ontvangen van complimenten stimuleert de aanmaak van dopamine, het gelukshormoon, waardoor we ons positief en voldaan voelen.

Als sociale wezens hebben we een diepgewortelde behoefte om gewaardeerd en erkend te worden. Een oprecht compliment kan ons niet alleen motiveren, maar ook ons geluksgevoel vergroten en onze relaties versterken. Bovendien maakt het ons empathischer en attenter jegens anderen.

De kunst van het complimenteren

Het effect van een compliment hangt sterk af van de kwaliteit ervan. Algemene, oppervlakkige opmerkingen hebben weinig impact. Een waardevol compliment is specifiek, oprecht en individueel.

Enkele tips om een kwalitatief compliment te geven:

  1. Wees oprecht: Spreek vanuit je gevoel en wees authentiek in je waardering.
  2. Wees specifiek: Benoem concreet wat je waardeert, zodat de ander weet wat gewaardeerd wordt.
  3. Blijf positief: Vermijd negativiteit en focus alleen op het positieve aspect van het compliment.
  4. Maak het persoonlijk: Richt je compliment direct aan de persoon en maak het zo persoonlijk mogelijk.

De Ideale Verhouding tussen Complimenten en Kritiek

Een goede verhouding tussen complimenten en kritiek is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Hoewel kritiek kan helpen bij het verbeteren van prestaties, kan een overdosis aan negativiteit demotiverend werken. Over het algemeen wordt aangeraden om een verhouding van ongeveer 5 complimenten tegenover 1 kritische opmerking aan te houden. Dit zorgt voor een evenwichtige en ondersteunende feedbackcultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd en gewaardeerd.

Een uitnodiging tot waardering

Op Nationale Complimentendag nodigen we je uit om stil te staan bij de mensen om je heen en hen een kwalitatief compliment te geven. Laat zien hoeveel ze voor je betekenen en ervaar zelf de kracht van waardering. Een compliment geven is niet alleen een daad van vriendelijkheid, maar ook een bron van vreugde en verbinding.

FiT-gesprek

Een uitgelezen moment om jouw medewerker te complimenteren is, naast vandaag, is tijdens een FiT gesprek. Ben je nog niet bekend met deze manier om het gesprek aan te gaan? Ga naar FiT-gesprek  en download het Whitepaper over het FiT-gesprek.

Laten we vandaag en in de toekomst de kunst van het complimenteren omarmen en samen een cultuur van waardering en positiviteit creëren. Succes gegarandeerd!