Hoe slaap kan helpen om fit te blijven

Voor de een zo vanzelfsprekend, voor de ander soms een strijd: slapen. We vinden het zo normaal, maar beseffen niet altijd hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid. Een goede nachtrust helpt ons overdag om beter te functioneren met meer plezier en meer energie. En bovendien verkleint het de kans op arbeidsongevallen op het werk.

Het belang van slaap voor een gezonde leefstijl

Slaap is het moment voor je lichaam om te herstellen van de dag. Als je ’s nachts goed slaapt, verbetert je weerstand en immuunsysteem, maak je meer nieuwe gezonde cellen aan en heb je minder honger gedurende de dag. Je bent bovendien in staat om meer gecontroleerd te reageren omdat je emoties beter onder controle hebt. Naast het bevorderen van lichamelijk herstel, lijkt slaap een belangrijke invloed te hebben op het geheugen. Ook is het bekend dat slaap helpt bij het onderhoud van je hersenen. Terwijl je afgesloten bent van prikkels, voeren je hersenen verschillende processen uit.

Tegelijkertijd kun je overdag de juiste keuzes maken, zodat je ’s avonds beter slaapt. Voldoende beweging, voldoende ontspanning en de juiste voeding overdag zijn belangrijk voor een goede nachtrust.

Ieder persoon is uniek in zijn of haar slaapbehoefte. Gemiddeld slaapt een volwassene zo’n 7 tot 8 uur per dag. Het is een fabel dat iedereen minstens 8 uur slaap nodig heeft. Wel hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat zowel een korte als een lange slaapduur het risico verhoogt op het krijgen van een beroerte, depressie, diabetes type II en coronaire hartziekten (zie ook deze infographic van Huffington Post). Dit blijkt uit het slaaponderzoek van het RIVM, Trimbos-instituut en de Hersenstichting.

Nachtwerk: tips voor een goede nachtrust

Meer dan 16% van de Nederlandse beroepsbevolking werkt regelmatig ’s nachts. Werken in de nacht vraagt meer van je lichaam dan overdag werken. Wie ’s nachts werkt, slaapt overdag. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van je slaap en je gezondheid. Daarom is het belangrijk om bij nachtwerk een ritme te houden: Ga tijdens de nachtdienstdagen op vaste tijdstippen naar bed en sta ook omstreeks dezelfde tijd weer op. Lees hierover meer op deze pagina.

Aandacht voor slaap op het werk

Is slaap een onderwerp dat je op het werk moet bespreken? De gedachte is vaak dat werkgevers hier niets mee te maken hebben. Maar toch is het belangrijk dat je als werkgever hier aandacht voor hebt, alleen al omdat het zo sterk van invloed is op hoe we presteren. De Nederlandse slaapexpert Floris Wouterson stelt dat het Nederlandse bedrijfsleven 12,4 miljard euro per jaar misloopt als gevolg van te weinig slaap. Deze inschatting is gebaseerd op het productieverlies en fouten die worden gemaakt.

Een aantal adviezen voor werkgevers:

  • Maak werkafspraken over bereikbaarheid. Zeker nu we veel thuiswerken, ligt continu bereikbaar zijn op de loer, wat de werkdruk kan vergroten. Daarom is het belangrijk om expliciet een norm te stellen.
  • Hebben werknemers ernstige slaapproblemen? Trek dan op tijd aan de bel en zoek hulp. Onze psychologen van Skils kunnen hierbij helpen.
  • Preventief stappen nemen kan verzuim door vermoeidheidsklachten voorkomen. Afhankelijk van uw sector en organisatie, kan slaap een onderwerp zijn voor het Preventief medisch onderzoek of de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
  • Kennis en bewustwording over slaap maakt dat je meer controle krijgt over hoe je slaapgedrag kunt bepalen. In een interactieve workshop van Experts kunnen werknemers meer te weten komen over hoe zij fitter kunnen worden dankzij gezonde slaap.