Foundation steunt project MIST op scholen en in bedrijfsleven

Hoe zou de wereld eruitzien als we elkaar meer accepteren zoals we zijn? In Nederland worstelt 1 op de 10 mensen met een verslaving. Toch blijkt het een moeilijk bespreekbaar onderwerp, en wordt er daardoor vaak geen hulp gezocht. Kunstenaarscollectief Coup Cura is met Novadic-Kentron gestart met het tweejarige project MIST; een spannend project waarin Coup Cura door middel van spoken words, Virtual Reality, theaterworkshops, beeldende kunst en een documentaire Brabant intrekt om kwetsbaarheid bespreekbaar te maken en stigma’s rond verslaving tegen te gaan. Het eindresultaat van het project MIST is een theatervoorstelling gericht op de sociale acceptatie en destigmatisering van verslavingsproblemen. Zorg van de Zaak Foundation ondersteunt dit project. Niet alleen financieel, maar ook vanuit inhoudelijke expertise.

De Foundation koos voor MIST dankzij de sterke inhoudelijke relatie met de activiteiten binnen het netwerk. “Dit is een hele interessante samenwerking voor ons. MIST is een voorbeeldproject, vernieuwend in opzet en effect,” vertelt Suus Theuws. Ze is vanuit twee hoeken betrokken bij het project, namelijk als bestuurslid van de Foundation en als Programmamanager Digitale Zorg bij Novadic-Kentron. “Het komt niet vaak voor dat een maatschappelijk project binnen onze Foundation zo’n sterke link heeft met ons werk, maar ook met het onderwijs en bedrijfsleven in Nederland. Fantastisch om te zien wat Coup Cura tot nu toe voor elkaar heeft gekregen.”

Wat houdt het project MIST precies in? Lees er hier meer over.

In gesprek met leerlingen

Coup Cura gaf het afgelopen jaar 12 workshops op 5 scholen in Noord-Brabant. Ze gingen met ruim 250 leerlingen de uitdaging aan om te kijken naar hun beeld bij verslaving. Zo bekeken ze bijvoorbeeld foto’s en moesten de leerlingen raden wie er verslaafd was. Daarnaast praatten ze over de redenen waardoor iemand verslaafd kan raken. Maar ook persoonlijke onderwerpen kwamen aan bod: hoe denken de leerlingen dat anderen hen zien? Tijdens deze bezoeken is er een Spoken Word video gemaakt met prachtige quotes van de scholieren. “Die moet je echt luisteren, zo mooi en zo open.”

De volgende stappen

De afgelopen maanden werkte Coup Cura aan de documentaire CLEAN CONNECTIONS. In deze documentaire ontmoeten scholieren leeftijdsgenoten die herstellende zijn van een verslaving en gaan ze op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek. Ze delen door middel van kunst iets met elkaar over kwetsbare momenten: de één met een spoken word en de ander door middel van beelden die illustrator Kyra Sacks maakte n.a.v. hun verhaal over verslaving. Suus: “Hier is Novadic-Kentron bij betrokken vanuit de kennis en expertise over verslavingen. Ook kijken we samen met Coup Cura hoe we in de zomer een coronaproof première kunnen organiseren. En we onderzoeken op welke scholen we de documentaire kunnen vertonen vanuit het netwerk dat we hebben. Tot slot zijn er vanuit project MIST in september bezoeken aan bedrijven, om ook daar workshops te geven.” Uiteindelijk dragen de resultaten van alle activiteiten op scholen en bedrijven bij aan de ontwikkeling van een theatervoorstelling waarmee verslavingsproblemen bespreekbaar worden gemaakt.  

Samen met Coup Cura kunnen we laten zien dat kunst een betekenis heeft voor de maatschappij.

Kunst als verbinder

Mooie resultaten, maar waarom nu precies een samenwerking met een kunstenaarscollectief? Suus: “Samen met Coup Cura kunnen we laten zien dat kunst een betekenis heeft voor de maatschappij. Kunst helpt echt om stigma’s in onze maatschappij te doorbreken, vanuit emotie en inlevingsvermogen. Deze aanpak werkt eigenlijk over de hele wereld, zo worden bijvoorbeeld ook toneelvoorstellingen in Tanzania georganiseerd om het gesprek over moeilijke onderwerpen mogelijk te maken.”

Meer weten?

MIST is een van de vele projecten die de Foundation steunt. Lees hier meer over het werk van Zorg van de Zaak Foundation.