Henriëtte Jong over de brede ondersteuning door Zorg van de Zaak Netwerk

Als jurist werkte Henriëtte Jong al ruim 16 jaar voor gemeente IJsselstein: aanpakker, doorzetter en altijd beschikbaar voor anderen. Na verschillende reorganisaties en moeilijkheden rond de zorg van haar ouders, zorgde een kleine bloeding in haar hoofd er echter voor dat Henriëtte zelf degene was die zorg nodig had. Op haar werk kreeg ze die in de volle breedte van haar leidinggevende en de verschillende professionals uit het Zorg van de Zaak Netwerk: van POB’er tot loopbaancoach. “Ik ben geweldig begeleid, van mijn uitval tot aan mijn nieuwe droombaan.”

“Praten, lopen en mijn rechterarm bewegen ging lastig,” vertelt Henriëtte over die eerste periode na haar uitval, eind 2019. “Ik ben toen met mijn buurvrouw, die fysiotherapeut is, gaan zingen en thuis gaan dirigeren.” Daar knapte ik al snel een beetje van op.

POB: ogen en oren van de bedrijfsarts
Het tekent de wilskracht van Henriëtte, bevestigt Djurick Merite, de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) bij Zorg van de Zaak Noordwest. Djurick werkt al een aantal jaar voor de gemeente, is veel aanwezig en zichtbaar voor medewerkers. “Ik ben een eerste aanspreekpunt voor hen en daarmee ook een beetje de oren en ogen van de bedrijfsarts. Samen met haar bespreek ik de mensen die met mij afspreken. Als we verwachten dat iemand binnen zes tot acht weken is hersteld, handel ik het af, en anders verwijs ik ze naar de bedrijfsarts voor een verdere probleemanalyse.”

Het laatste was duidelijk het geval bij Henriëtte, toen ze zich weer meldde op het werk en Djurick tegenkwam. “Ik had direct het gevoel dat Djurick om mij heen ging staan en de druk bij mij wegnam, door te zeggen dat ik ruimte nodig had voor herstel.” Djurick kende Henriëtte al langer en wist dat ze het thuis ook niet altijd makkelijk had. “Ik heb met Vera, de bedrijfsarts, de situatie besproken en zij heeft haar toen verder begeleid richting herstel. Met mij op de achtergrond als aanspreekpunt tussen de bedrijven en de afspraken met Vera door. Dat heeft hier heel goed gewerkt.”

Samen vanuit de mens als geheel kijken
De bedrijfsarts ging aan de slag met de ‘onderstroom’, de achterliggende redenen waarom ze was uitgevallen. In samenwerking met de POB kijkt zij altijd vanuit de mens als geheel naar oorzaken en oplossingen, volgens het gerenommeerde ICF-model, waarmee iemands gezondheid als geheel in kaart wordt gebracht. Het wordt dan duidelijk of het om een beperking of probleem gaat. Daarna volgt een behandelvoorstel op maat. Altijd in afstemming met de cliënt en leidinggevende, want die geven we bij Zorg van de Zaak zoveel mogelijk zelf de regie.”

Naast hulp van Djurick en de bedrijfsarts kreeg Henriëtte ook hulp van een arbeidsdeskundige van Margolin. “Het herstel ging me niet snel genoeg. Die is met mij gaan kijken naar wat ik wel en wat ik nog niet kon oppakken.” Samen met mijn nieuwe leidinggevende zijn we om de tafel gaan zitten om een plan te maken en om te kijken wat ik weer kon oppakken zonder dat het risico op terugval te groot werd. Ga eerst maar eens doen wat je kunt en wat je leuk vindt. Stap voor stap.”

In die periode leerde Henriette ook weer ontdekken wat ze nu zo leuk vond aan haar werk. Met een coach van Skils werd een nieuwe professional uit Zorg van de Zaak Netwerk in stelling gebracht. “Via hen ben ik gaan wandelen en heb ik bijvoorbeeld een cursus mindfulness gedaan. Vanaf de zomer ben ik op advies ook andere werkzaamheden gaan doen, op het gebied van klantvraagadviezen. Daar voelde ik me helemaal op mijn plek.

Re-integratie en nieuwe droombaan
Volledig herstel van Henriëtte volgde in de periode daarna en in de loop van 2021 kwam in een van de buurgemeenten een vacature vrij die niet minder dan Henriëttes droombaan bleek. “Alles wat ik leuk vond en waar ik goed in ben zat erin: voorwerk doen, netwerken en bruggen bouwen.  Fantastisch!” Na prettige sollicitatiegesprekken en een prachtige, positieve afscheidsbrief van haar leidinggevende Belinda Goransson is ze per 1 juni 2021 de nieuwe projectenjurist van die gemeente.

Belinda kijkt terug op een mooie en succesvolle re-integratie van Henriëtte. Met de arbeidsdeskundigen van Margolin, de bedrijfsarts en de POB’er stond er een goed team dat goed in contact was met elkaar. “Henriëtte heeft de middelen en instrumenten gekregen om eruit te halen wat erin zit. En dat deed ze. Af en toe moest ik haar zelfs een beetje afremmen. Dat ze dit voor elkaar heeft gekregen vind ik fantastisch. Haar nieuwe functie is er bij ons niet, maar buiten dat, ze is zo snel gegroeid en hersteld. Met mooie cadeaus van Zorg van de Zaak, maar die moet je wel uitpakken. En dat heeft ze gretig gedaan.”

Niet opgeven en positief blijven
Ook Djurick bewondert haar veerkracht. “Toen ik hoorde wat er was gebeurd dacht ik dat het weleens een moeilijke wedstrijd zou kunnen worden. Het is zo knap en sterk van haar hoe ze heeft doorgezet. Kijk waar ze nu staat en wat ze heeft bereikt. Precies de baan die haar op het lijf is geschreven. Zo zie je dat niet opgeven en positief blijven kan leiden tot een mooi verhaal.” En wat vindt Henriette zelf? “Ik ben zo geweldig begeleid dat ik er dubbel zo sterk uit heb kunnen komen. Daar ben ik ongelofelijk trots op en dankbaar voor.”