“Gezond leven verhoogt je natuurlijke weerstand, zowel fysiek, mentaal als ook emotioneel”

Dat is op zich niets nieuws. Maar hoe kun je hierin het gedrag van je medewerkers stimuleren, zodat ze ook daadwerkelijk daarmee aan de slag gaan. Hoe kun je jouw werknemers optimaal laten functioneren? Daar heb je als MKB bedrijf immers ook baat bij. Volgens Denise Meijdam, arbodirecteur MKB bij Zorg van de Zaak, ligt precies daar de uitdaging. “En ik zie dat als een gezamenlijke uitdaging, waarbij we de werkgever kunnen helpen met onze arboprofessionals als gezondheidsspecialisten.”

Dit artikel is verschenen bij MKB servicedesk.

 Gezonde leefstijl op het werk

De visie die wij als Zorg van de Zaak Netwerk uitdragen, is dat je door een gezonde leefstijl je vitaler en fitter voelt en je beter met uitdagingen kunt omgaan. Gedrag dat je gezondheid stimuleert, vindt vaak thuis plaats, voor of na het werk. Maar een gezonde leefstijl hoort niet alleen in de privésfeer thuis. We brengen veel uren op een dag op het werk door. Hiermee is de werkomgeving zeer belangrijk als aandachtspunt om gezond leven en gezond werken te stimuleren. We kunnen veel meer gezondheidswinst halen als we meer inzetten op welzijn, vitaliteit en preventie. Omdat we dan gaan kijken wat zijn nu die gezondheidsrisico’s waardoor medewerknemers verzuimen. Als we ons meer op de risicofactoren richten, kunnen we welvaartsziektes en chronische aandoeningen veel beter voor zijn en de mensen die kunnen werken (arbeidsparticipatie) vergroten en verzuim verminderen. Want werk is ook voor de werknemer een belangrijk aspect. Het geeft zelfvertrouwen, geeft verbondenheid met andere collega’s en biedt een sociaal netwerk.

Verschillende rollen

Daarnaast is het goed om ook te kijken wat zijn de verschillende rollen die een werknemer ook in de privésfeer vervult. Misschien is iemand wel mantelzorger, of zwanger, of heeft last van de overgang, heeft kleine kinderen etc. en zorgt deze totale belasting voor veel stress. Om te voorkomen dat je werknemer verzuimt, is het aan te bevelen dat je het goede gesprek aan gaat met je werknemer. Ik doe dat zelf aan de hand van de zogenaamde FiT gesprekken. Dat zijn open gesprekken die ik regelmatig met mijn medewerkers voer. Een gesprek over allerlei onderwerpen die van invloed zijn op individuele prestaties, persoonlijke ontwikkeling, welzijn en inzetbaarheid.  En waarin we samen zoeken naar mogelijke oplossingen.

FiT gesprekken

Dat zijn hele fijne en persoonlijke gesprekken, waardoor je al snel kunt achterhalen hoe iemand in het leven staat, hoe iemand met werkdruk omgaat, met bepaalde situaties, zowel op het werk als privé. Je moet als werkgever ook wel durven om moeilijke vragen te stellen. Maar je kunt het gesprek ook inzetten om je werknemer bewust te laten worden van bepaald gedrag en kennis te delen. Het helpt enorm om met elkaar in een veilig klimaat dit soort belangrijke thema’s te bespreken, is mijn ervaring.

Kortom, maak gezonde leefstijl bespreekbaar. Je helpt daarmee je werknemers (ze zijn je menselijke kapitaal) en uiteindelijk ook je zaak!

Bekijk alles over een gezonde leefstijl op deze pagina.