Recent onderzoek wijst uit: 45% van thuiswerkend Nederland ontwikkelt een ongezonde levensstijl tijdens lockdowns

Zorg van de Zaak Netwerk start Campagne Gezonde Leefstijl

Utrecht, 3 mei 2021 – Corona. Covid-19. Het neemt Nederland en de rest van de wereld al ruim een jaar in een houdgreep en laat z’n sporen na. Thuiswerken is de norm, sporten en gezond leven het devies. Maar hoeveel impact heeft het thuiswerken op werknemers én werkgevers als de lijn tussen werk en privé steeds dunner wordt en de problemen groeien? Zorg van de Zaak Netwerk biedt werknemers en werkgevers een uniek en digitaal platform met als doelstelling het herstellen van (gezondheids) klachten, stimuleren van veerkracht en vitaliteit van de werknemer. Het platform biedt een zelftest, dilemma video’s (hoe loopt jouw dag?), visuals en podcasts waarbij presentatrice Lauren Verster in gesprek gaat met onder andere Irene van der Heijden, diëtiste bij Co-eur, Marjolein Hillebrandt, verslavingsarts bij Ready for Change, en Gabrielle van Geffen, GZ-psycholoog bij Skils. Hiermee biedt Zorg van de Zaak Netwerk inzichten in het eigen welzijn en reikt bovendien handvaten voor gedragsverandering aan.

 Zorg van de Zaak Netwerk heeft laten onderzoeken in welke mate werkenden in Nederland een slechtere levensstijl en/of angsten ervaren in de tweede corona lockdown. Hieruit blijkt dat:

  • 30% van thuiswerkend Nederland vaker piekert en meer onrust ervaart ten tijde van de lockdown.
  • 45% het afgelopen jaar een ongezonde levensstijl heeft ontwikkeld.
  • 40% van de thuiswerkers aangeeft iets te willen veranderen in hun levensstijl.

Het is geen geheim dat wanneer je een gezonde leefstijl hanteert, je weerbaarder en beter in staat bent om met impactvolle momenten uit je leven om te gaan. Sommige mensen kunnen putten uit hun eigen intrinsieke motivatie om in beweging te blijven, maar de meesten hebben een zetje in de goede richting nodig om de weg naar een gezonde en vitale levensstijl te vinden.

Zorg van de Zaak Netwerk start een Gezonde Leefstijl campagne om bewustwording te creëren en zo een gedragsverandering en preventie te bewerkstelligen. Zorg van de Zaak Netwerk biedt met deze campagne een perspectief voor zowel werknemer als werkgever. Hierbij reiken zij tips, tools en trainingen aan om zo de eigen regie weer in handen te nemen.  Door middel van bijvoorbeeld het inzetten van wandel en vitaliteitscoaches, ter bevordering van een gezonde levensstijl waar iedereen baat bij heeft.

Directievoorzitter Zorg van de Zaak Netwerk Bas Tomassen zegt over het belang van deze campagne: “Mensen die zich gezond voelen zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven en functioneren beter. Alle reden dus om dit met elkaar serieus te nemen. Een deel van de mensen raakt overbelast in deze lastige tijd, terwijl ze met de juiste leefstijl en zelfzorg beter bestand zijn tegen ziekte en tegenslag. Ik ben van mening dat we beter voor ons zelf moeten zorgen, en kunnen leren omgaan met de fysieke, mentale en sociale uitdagingen in het leven. Zo blijft werkend Nederland fit en vitaal aan de slag.”

Tomassen vervolgt: “We zien in deze tijd dat sociale isolatie het leven van iedereen heeft omgegooid. Als werkgever is het van belang om goed in contact te staan met je medewerkers. Zorg dat je je mensen kent, dat je weet wat er speelt en kom samen tot oplossingen. Juist nu we meer thuiswerken en minder face to face contact hebben. Iemand zou zich niet ziek hoeven te melden om te worden gehoord en geholpen“

De kracht van het wandelen

Welke gezonde keuzes je op een dag maakt en hoe goed je voor jezelf zorgt, terwijl de wereld om je heen tot stilstand wordt gebracht, heb je helemaal zelf in de hand. Doordat de sportscholen massaal werden gesloten, is wandelen een nieuwe hype geworden. Wandelen is een laagdrempelige, maar heel belangrijke stap naar een gezonder leven. Uit hetzelfde onderzoek komt tevens naar voren dat:

  • 64% (bijna 2/3) van thuiswerkend Nederland van zijn of haar werkgever voldoende tijd krijgt om tijdens werktijd te bewegen maar dat 49% hiervan aangeeft het moeilijk te vinden om dit dagelijks 30 minuten te doen.
  • 60% aangeeft te wandelen tijdens een thuiswerkdag om in beweging te blijven.
  • 45% zegt in lockdown productiever te zijn in tegenstelling tot slechts 8% van de niet-thuiswerkenden.

Presentatrice en tevens ambassadeur van de Gezonde Leefstijl campagne Lauren Verster: “Bij wandelen dacht ik vroeger meer aan iets voor bejaarden, totdat ik het zelf ging doen en voelde wat het voor me deed. Lopen heeft mij heel veel gebracht en doet dat eigenlijk nog steeds; het geeft rust in mijn hoofd, zet gedachten op een rijtje en zorgt ervoor dat ik lekker beweeg, waardoor ik me weer veel fijner in mijn lijf voel. En het is super easy, je kunt het natuurlijk overal doen.

Ik voel me verwant met de onderwerpen van Zorg van de Zaak Netwerk: lopen, gezonde leefstijl, maar ook andere thema’s zoals bijvoorbeeld  ‘wat voor impact gebeurtenissen kunnen hebben op een mensenleven’. Daar maak ik ook bij de NPO programma’s over. De match tussen Zorg van de Zaak Netwerk en mij klopt gewoon.

Ik hoop mensen te motiveren om te gaan lopen; lang, kort, gepland of even snel tussendoor, dat maakt niet uit. Je gaat vanzelf wel voelen wat het voor je kan doen. Veel leuker dan de sportschool, vind ik. En juist nu, zo in de lente, is natuurlijk het perfecte tijdstip om ermee te beginnen.”

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect, onder een representatieve groep van 1150 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het veldwerk heeft plaatsgevonden tussen 26 maart en 7 april 2021. Download hier het onderzoeksrapport.