Minder stress, meer creativiteit? Ga aan de wandel tijdens je werkdag

Beweging en natuur helpen spanning los te laten

Wandelen tijdens je werkdag heeft veel voordelen voor jou en je werknemers. Het is goed voor je lichaam, het verlaagt stress en je wordt er creatiever door. Begin ermee op Wandel Tijdens Je Werkdag 2023.

“We hebben de neiging om stress, burn-out en andere mentale klachten op te lossen met ons hoofd”, vertelt Reinoud Prins, medeoprichter van Liberi Coaching. “Maar juist ons lichaam kan een belangrijke rol spelen bij het verlagen van stress.”

Prins is wandelcoach en helpt mensen om van mentale problemen af te komen met een combinatie van therapie en beweging in de natuur. “Wandelen heeft veel voordelen”, zegt hij. “Bewegen maakt het makkelijker om spanning los te laten. Bovendien werkt natuur rustgevend. Je zintuigen worden geprikkeld, waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt en gedachten minder aanwezig zijn.”

Wandel Tijdens Je Werkdag

Ook als je geen mentale klachten hebt, is het goed om regelmatig buiten te lopen. Toch zit ongeveer de helft van de Nederlanders veel te lang stil tijdens hun normale werkdag. Om daar verandering in te brengen organiseren Wandelnet en de provincie Utrecht dit jaar voor de zevende keer de Wandel Tijdens Je Werkdag 2023. Op 6 april roepen zij werkgevers en werknemers op om in beweging te komen.

Wandelen is goed voor lichaam en geest. Regelmatig bewegen tijdens je werkdag helpt je gezond en fit te blijven. Daarnaast activeert wandelen je brein, schrijft Wandelnet: na 20 minuten lopen zijn de meeste mensen geconcentreerder, energieker en creatiever.

Lunchen, bellen of vergaderen

“Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je beter kunt focussen en makkelijker beslissingen neemt”, zegt Prins. “Wandelen tijdens je werkdag is vaak makkelijk dan je denkt. Soms kun je een vergadering, een belafspraak of een lunch net zo goed wandelend doen. Vrijuit spreken en creatief denken zijn ook nog eens makkelijker als je in de natuur loopt.”

Hij merkt de vele voordelen tijdens wandelcoaching. “Gesprekken in een natuurlijke omgeving helpen mensen om inzichten beter te onthouden en toe te passen”, vertelt hij. “Bovendien merk ik dat wandelcoaching voor velen laagdrempeliger en plezieriger is dan therapie in een kamer, omdat mensen de coach of psycholoog niet recht aan hoeven te kijken. Dat zorgt dat ze meer durven vertellen en geeft ruimte om samen de diepte in te gaan.”

Natuur geeft een ‘ontspanreflex’, zegt hij. “Daarvoor hoef je niet per se naar het bos, je vindt natuur ook in de stad. Kijk en luister tijdens je wandeling naar de vogels, wees je bewust van het groen van het gras of de ruisende bladeren van bomen. Voel de grond onder je voeten en zuig je longen vol met frisse lucht. Je hoeft jezelf niet uit te putten, het draait om contact maken met je lijf en de omgeving.”

Stimuleer vitaliteit

Wandelen tijdens je werkdag stimuleert mentale en fysieke weerbaarheid, benadrukt Prins. “Het is goed voor je lijf en je hoofd,” benadrukt hij. “Het is een laagdrempelige manier om vitaliteit onderdeel te maken van je organisatie.”

Steeds meer ondernemers weten hoe belangrijk het is om te zorgen voor de mentale en fysieke gezondheid van hun medewerkers. In een gezonde organisatie zijn medewerkers namelijk bevlogen, productief en betrokken. Ook hebben zij minder vaak lichamelijke klachten of stress. “Begin dus gewoon eens met wandelen tijdens het werk, bijvoorbeeld op 6 april”, zegt Prins. “Organiseer als werkgever een gezamenlijke wandeling. Kijk maar eens wie er mee gaan.”