Interview met Helen van Empel van Yet: “Vroegtijdig ingrijpen helpt”.

Interview met Helen van Empel

Helen van Empel, een ervaren psycholoog en pionier in de Nederlandse therapiewereld, vertelt in gesprek met Dick de Zwart vol passie over haar missie. In een openhartig interview benadrukt ze de complexiteit van mentale uitdagingen en het belang van vroegtijdige interventie. 

In een vroeg stadium ingrijpen

“Een mentale uitdaging staat nooit op zich,” begint Helen. “Het is altijd een samenloop van omstandigheden. Het kan een wisselwerking worden die negatief is en als je in een vroeg stadium ingrijpt en je bespreekt waar je mee zit, dan kan je net een andere afslag nemen. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook goed voor je collega’s en voor je thuissituatie. 

Als de oprichter van One Session, een innovatieve benadering van single session therapie, en later als mede-oprichter van Yet, een nieuw label gelanceerd in samenwerking met Zorg van de Zaak, is Helen gepassioneerd over het bieden van snelle en effectieve hulp aan mensen die dat nodig hebben, op het moment dat ze het nodig hebben. 

Laagdrempelig en zonder lange wachttijden

“De traditionele GGZ heeft beperkingen,” legt ze uit. “Daarom wilde ik iets creëren dat mensen snel en laagdrempelig helpt, zonder lange wachtlijsten of ingewikkelde diagnostische procedures.” 

Met Yet biedt Helen een scala aan professionals aan, waaronder psychologen, loopbaancoaches en vertrouwenspersonen, die mensen kunnen bijstaan in hun persoonlijke ontwikkeling en mentale welzijn.

De regie ligt bij de mensen zelf.

“De regie ligt bij de mensen zelf,” benadrukt Helen. “Het gaat erom dat ze de autoriteit hebben om vooruit te komen en zichzelf te helpen op het moment dat ze dat nodig hebben.” 

De perceptie van stress veranderen

In het licht van de huidige uitdagingen, zoals de impact van de coronapandemie op werk en gezin, erkent Helen de noodzaak van flexibele en effectieve benaderingen van therapie. 

“Stress is onvermijdelijk, maar het gaat erom hoe we ermee omgaan,” legt ze uit. “Door de perceptie van stress te veranderen en te kiezen voor een positieve mindset, vergroten we onze veerkracht en draagkracht.” 

Zoveel mogelijk mensen snel en effectief helpen

Haar ambitie met Yet is duidelijk: zoveel mogelijk mensen snel en effectief helpen. “We hebben een team van gepassioneerde professionals die allemaal geloven dat het anders kan en moet,” zegt ze enthousiast.  

Ondanks haar leidende rol in Yet, blijft Helen bescheiden en benadrukt ze het belang van teamwork. “Iedereen draagt zijn steentje bij, en dat maakt ons sterker als collectief,” zegt ze. 

Terwijl het interview ten einde loopt, nodigt Dick Helen uit voor een kop koffie om verder te praten over hun gedeelde passie voor het helpen van anderen. Met een glimlach op haar gezicht laat ze zien dat haar toewijding aan het welzijn van anderen nooit ophoudt. 

De diensten van Yet zijn ingebrepen in de arbodiensten van MKB FiT Premium en MKB FiT Excellent.