Het effect van wandelen op je brein

Door te wandelen vergroot je mentale veerkracht. Genieten van de buitenlucht en natuur zorgt bovendien voor ontspanning en maakt het hoofd leeg, beaamt 54 procent van de ondervraagden uit ons onderzoek. Maar hoe werkt dit precies?

Mentale fitheid

Bewegen kan psychische klachten verminderen wanneer het bijvoorbeeld onderdeel is van de behandeling of begeleiding bij een burn-out. Maar tegelijkertijd kan het ergere klachten voorkomen. Bij veel mensen ontstaan klachten door een te grote (werk)druk en te veel prikkels. Tegenwoordig staan we 24/7 aan. Er komen voortdurend piepjes of mails binnen. Dit kost veel denkkracht en heeft veel invloed op ons stressniveau. Een wandeling biedt mogelijkheid voor je brein om hiervan te herstellen. Vooral als je zelf stevig doorstapt, maken gedachten plaats voor leegte en rust.

Ulrika Leons, GZ-psycholoog bij Skils, legt uit hoe dit werkt: “Als je je hoofd leeg wilt maken, is het belangrijk om je omgeving in je op te nemen. Dit zijn andere prikkels dan die je tijdens je werk ervaart. Wat komt er binnen? Wat doet de beweging met je?” Door hierbij stil te staan, kun je je hoofd leegmaken en beter focussen tijdens je werk.

Na de inspanning van een stevige wandeling daalt bovendien je cortisolniveau. Cortisol is een stresshormoon. Dit sust gevoelens van stress. Als je regelmatig beweegt, zie je dat het lichaam getraind wordt en minder inspanning nodig hebt. Je ontwikkelt daardoor minder stress bij gespannen situaties. Je wordt veerkrachtig in je stresssysteem. Daarom maakt wandelen de kans kleiner dat je uitgeput raakt van de prikkels.

Ben je gemotiveerd om de voordelen van wandelen te ontdekken? Luister dan onze Wandelen Werkt podcast met GZ-psycholoog Ulrika Leons. Bekijk onze andere podcasts over wandelen op deze pagina.