‘Wie goed in zijn of haar vel zit en in balans is, is beter en langer inzetbaar’

mkb levensloopstress

Werknemers doorlopen verschillende fases in hun leven, zowel in hun werk als privé. Van de eerste baan tot het pensioen: al deze fases kunnen stress met zich meebrengen. Om hier meer aandacht voor te vragen, lanceert Zorg van de Zaak Netwerk de campagne ‘Weet jij wat er speelt?’. Wim Bubberman is algemeen directeur van uitzendbureau WerkTalent. In onderstaand verhaal vertelt hij hoe hij als MKB’er omgaat met het thema levensloopstress.

‘Als werkgever is levensloopstress altijd een focuspunt bij mij geweest. Ik houd zo goed mogelijk in de gaten wat er speelt bij mijn werknemers. Want wie goed in zijn of haar vel zit en in balans is, is uiteindelijk beter en langer inzetbaar. Als iemand zegt zich niet lekker te voelen, wil ik het graag weten wanneer daar andere, niet-medische oorzaken achter kunnen zitten.

Angst en schaamte

Toch merk ik dat wij werkgevers onvoldoende bezig kunnen zijn om verzuim met een niet-medische oorzaak te voorkomen. Als MKB’er heb je gewoon een bedrijf te runnen. Daarnaast bezit je onvoldoende kennis over hoe problemen op de werkvloer aan te pakken. En hoe toegankelijk ik ook ben, werknemers kennen van nature toch vaak angst en schaamte om hun hart te luchten bij hun baas – want stel dat je je baan verliest?

Een vermoeden

Er was bijvoorbeeld een werknemer op een vestiging van WerkTalent die niet meer goed functioneerde en zich steeds vaker ziek begon te melden. We hadden wel zo’n vermoeden dat er meer aan de hand was, maar we kwamen er bij hem niet achter waar het ‘m zou in zat. Totdat we op een gegeven moment brieven van de kantonrechter langs zagen komen, die vroegen om inhouding van zijn loon om diverse schuldeisers terug te kunnen betalen. Hij zat blijkbaar diep in de financiële problemen. Ook zagen we naderhand dat hij z’n tankpas vaak om een uur of twee ’s nachts gebruikte, omdat hij de hort op was naar een andere vrouw. Ook nog relatieproblemen  dus. Geen wonder dat hij van de stress steeds vaker thuis zat. Helaas was het nu al te laat en had ik het niet op tijd door.

Vroegtijdige signalering

Het is de kunst om met die werknemer in gesprek te gaan, want de problemen verdwijnen niet als iemand thuisblijft. Als je het negeert, is de kans groot dat de werknemer voor langere tijd uitvalt. Probeer het daarom zo vroeg mogelijk te signaleren. Waarom is het gebruikelijke haantje de voorste opeens heel stil tijdens meetings? Of waarom wil die ene medewerker ineens steeds maar weer stipt op tijd naar huis?

Menselijke maat

Daarnaast is het goed om een regelmatig bespreekmoment in te lassen. Zo hebben de vestigingsmanagers van WerkTalent elke week een één-op-één-gesprek met hun medewerkers waarin in alle openheid een gesprek wordt aangegaan over problemen thuis en op het werk en waarbij samen naar een oplossing wordt gezocht. Hierbij is het belangrijk om altijd de menselijke maat te hanteren en je te verdiepen in de mens achter je werknemers. Drink bijvoorbeeld ook eens buiten het werk een bakje koffie met ze, of nodig hun partners uit voor de kerstborrel.’


Om verzuim te voorkomen biedt Zorg van de Zaak voor MKB’ers de inzetbaarheidscoach aan. Wil je meer weten? Bekijk dan deze pagina of bel vrijblijvend met de klantteams.