Vraag en antwoord Inzetbaarheidscoach
Zorg van de Zaak wil met de inzetbaarheidscoach (MKB-)werkgevers helpen om hun werknemers beter inzetbaar te houden. Eén aspect is dat een mens meer is dan een medisch probleem. Geregeld spelen naast gezondheidsproblemen andere kwesties waar je als werkgever en werknemer invloed op hebt en constructieve oplossingen voor kan bedenken. Met een praktische aanpak helpt de inzetbaarheidscoach daarin de goede oplossingen te realiseren. Of praktische tips te geven in de vertaling van het advies van de bedrijfsarts naar een werkhervattingplan. De brug wordt geslagen tussen de werkgever, werknemer en bedrijfsarts.
In Nederland werken bijna 8,5 miljoen personen. Gemiddeld melden zij zich eens per jaar ziek. Van deze ziekmeldingen duurt 9% langer dan zes weken. Uit cijfers van Zorg van de Zaak blijkt dat van deze 765.000 langdurige ziekmeldingen 30% alleen een medische oorzaak heeft. Bij de overige 70% (535.500 ziekmeldingen) spelen naast serieuze gezondheidsproblemen ook andere kwesties een rol. Het gaat dan bijvoorbeeld om (vermeende) onenigheid op de werkvloer, om de werkomstandigheden, om een mismatch tussen de baan en de persoonlijke wensen of de thuissituatie. De inzetbaarheidscoach vult deze leemte met een brugfunctie tussen de werkgever, werknemer en bedrijfsarts en is direct beschikbaar voor de werkgever als coach om zaken rondom inzetbaarheid van medewerkers en arbeidsverzuim in goede banen te leiden.
Nee, nooit bespreekt de inzetbaarheidscoach met de werkgever of werknemer gezondheidsklachten of behandelingen die de medewerker volgt. De inzetbaarheidscoach is ook geen beoordelaar van de medische situatie. Dat is het adviesdomein van de bedrijfsarts.
De inzetbaarheidscoach is een professional met een HBO-werk en -denkniveau. Hij leidt verzuim- en re-integratietrajecten in goede banen als coach van de werkgever. De inzetbaarheidscoach begeleidt de werkgever als het gaat om een effectieve aanpak van uitval en inzetbaarheid van medewerkers. Hij zorgt ervoor dat de werkgever goed geïnformeerd is en zo de regie kan houden.
De inzetbaarheidscoach adviseert en begeleidt werkgevers en medewerkers op het gebied van inzetbaarheid en arbeidsverzuim. Taken van de inzetbaarheidscoach zijn onder meer: geven van telefonisch en online advies aan de werkgever, informatie en voorlichting over verzuimpreventie en het uitvoeren van het driegesprek. De inzetbaarheidscoach slaat een brug tussen werkgever, werknemer en bedrijfsarts. De inzetbaarheidscoach bespreekt nooit gezondheidsklachten, maar helpt de werkgever en de werknemer praktische oplossingen te vinden voor problemen van niet-medische aard. Ook biedt hij hulp bij het maken van een werkhervattingplan na een advies van de bedrijfsarts.
De inzetbaarheidscoach heeft telefonisch contact met de werkgever in geval van uitval en vertelt de werkgever precies wat de opties zijn, zonder dat de werkgever zich hoeft te verdiepen in de wetgeving rondom arbeid en gezondheid. Hij helpt de werkgever op weg om de juiste stappen te zetten om de medewerker beter inzetbaar te krijgen of te houden.
Deze extra schakel is nodig omdat de inzetbaarheidscoach helpt als onafhankelijke partij om niet-medische oorzaken voor verzuim bespreekbaar te maken, waardoor werknemers beter inzetbaar blijven of worden. De inzetbaarheidscoach is een belangrijke schakel tussen bedrijfsarts, werkgever en werknemer. Hij vertaalt het advies van de bedrijfsarts en begeleidt bij de uitvoering in de dagelijkse praktijk.
De bedrijfsarts is een medisch specialist op het gebied van arbeid en gezondheid en is geen totaaloplossing voor inzetbaarheid of arbeidsverzuim. Een ziekmelding is geregeld meer dan alleen ‘ziek’ door gezondheidsklachten, behandelingen en gevolgen daarvan. Allerlei andere werkgerelateerde of andere kwesties die invloed hebben op het werk kunnen een rol spelen. Daar hebben de werknemer en werkgever zicht op. En als zij dat niet hebben, helpt de inzetbaarheidscoach daarbij. De bedrijfsarts is als medische specialist niet de aangewezen professional om deze lacune op te vullen.
Nee, nooit. De inzetbaarheidscoach ‘speelt geen doktertje’. Het beoordelen of een medewerker arbeids(on)geschikt is, is voorbehouden aan de bedrijfsarts.
Dit is een terecht verwijt in de branche. Het kan en mag nooit zo zijn dat werknemers onder druk worden gezet, zodat ziekteverzuim omlaag wordt gebracht. Zorg van de Zaak inzetbaarheidscoaches en bedrijfsartsen staan voor een respectvolle wijze van professionele begeleiding aan de werkgever en werknemer, ieder op haar terrein. Daarbij is het doel nooit ziekteverzuim omlaag brengen. Zorg van de Zaak gelooft wel dat werken mensen gelukkiger maakt. En wij helpen, daar waar werkgever en werknemer dit niet kennen, kunnen of mogen, de juiste stappen te zetten naar respectvolle oplossingen, die bijdragen aan werkgeluk en inzetbaarheid. Dat helpt werkgever en werknemer.
Zowel de bedrijfsarts als de inzetbaarheidscoach kiezen geen partij voor de werkgever of werknemer. Zij zijn geen scheidsrechter of rechter en oordelen niet over “gelijk” of “ongelijk” hebben. Wel helpt de inzetbaarheidscoach daar waar de werkgever en werknemer niet op dezelfde golflengte zitten, bijvoorbeeld met een driegesprek. De onafhankelijke rol van de inzetbaarheidscoach draagt bij aan een spoedige en adequate oplossing voor de (dreigende) uitval van een medewerker. De inzetbaarheid van de werknemer en diens werkgeluk staan voorop. Daar heeft de werkgever direct baat bij.
De rol van inzetbaarheidscoach, zoals Zorg van de Zaak deze invult, bestaat nog niet lang. Natuurlijk hebben allerlei partijen niet-artsen betrokken om de werkgever te ondersteunen, zoals casemanagers, procesregisseurs, verzuimadviseurs etc. Zij vullen deze rollen vaak proces- en wetmatig in. De inzetbaarheidscoach van Zorg van de Zaak helpt de werknemer en de werkgever om oplossingen te vinden voor praktische problemen van nietmedische aard. Het driegesprek is een onderdeel van deze aanpak op maat.
Dat is niet 1-2-3 te zeggen (zie onderstaande splitsing). Nee.
Nieuwe klanten
In de MKB Proactief pakketten is de inzetbaarheidscoach standaard inbegrepen. Enkel bij het pakket ‘Compleet’ is de ondersteuning door een inzetbaarheidscoach volledig gedekt.
In het MKB Proactief pakket ‘Beperkte dekking’ is de inzet van de inzetbaarheidscoach op basis van nacalculatie. Doordat hij significant bijdraagt aan de inzetbaarheid van de werknemer en diens werkgeluk, verdient de inzetbaarheidscoach zichzelf terug.
Bestaande klanten
Voor alle bestaande MKB-klanten vormt de inzetbaarheidscoach een belangrijke update van hun arbopakket. Ter kennismaking beschikken zij een jaar lang over deze professional. Verder gelden de volgende voorwaarden:
- Zorg van de Zaak biedt kosteloos maximaal één driegesprek per klant en indien nodig één vervolgdriegesprek (tot 1-9-2018).
- Indien het gesprek plaatsvindt op locatie van de klant dan zijn er (tot 1-9- 2018) voorrijkosten van 99,- euro exclusief BTW van toepassing.
- Het traject start altijd met een telefonische intake door de inzetbaarheidscoach met de werkgever.
- Indien van toepassing komt er daarna een telefonische intake met de werknemer.
- De inzetbaarheidscoach plant daarna indien nodig een driegesprek.
- Indien dit driegesprek heeft plaatsgevonden dan belt de accountmanager van Zorg van de Zaak met de werkgever om te vragen wat de ervaring is.