Vier miljoen ‘verborgen burn-outs’ door coronacrisis

Volgens het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) zijn er in ons land vier miljoen verborgen burn-outs. NCPSB-voorzitter Theo Immers in het AD: “We zien door de coronacrisis de risicogroep ontzettend stijgen. 56 procent van de werkenden valt binnen zes maanden uit als ze nu geen ondersteuning krijgen. In 2019, toen we dit onderzoek ook uitvoerden, was dat 17 procent.”

Thuiswerken in combinatie met de zorg voor de kinderen en baanonzekerheid door de huidige economische situatie geven veel mensen een verhoogd gevoel van stress. Immers: “Er moet kenbaar worden gemaakt dat dit speelt en preventief actie worden ondernomen.” In april waarschuwde onze collega Monique van Dongen van Gimd ook al dat het risico op uitval toeneemt omdat we door de coronacrisis vooral bezig zijn met overleven. Zij benadrukte toen dat we goed voor elkaar moeten zorgen.


Hoe voorkom je uitval als gevolg van corona? Door stresssignalen tijdig te herkennen, kun je op tijd aan de bel trekken of gedrag aanpassen. Bekijk deze checklist met signalen voor stress.

Heb je vragen of advies over de impact van corona op werknemers of jouw organisatie? Schakel dan met onze corona desk, die je direct hulp en een passend advies kan geven.