Hoe houd je als leidinggevende thuiswerkers gemotiveerd?

Als een bedrijf ervoor zorgt dat er voldaan wordt aan de vijf basisbehoeften van werknemers, dan zullen werknemers gemotiveerder en productiever blijven. Dit stelt hoogleraar informatiemanagement Albert Boonstra in Trouw. Hoe kun je werknemers gemotiveerd houden nu we langer thuiswerken?

Variatie van werkplek erg belangrijk. Werkgevers moeten werknemers stimuleren af en toe een alternatieve werkruimte op te zoeken. Zoals een andere ruimte in het huis, op kantoor of in een café.

Daarnaast is de behoefte aan zinvol werk groot. Op afstand krijgen werknemers minder mee over hoe de organisatie ervoor staat en welke toegevoegde waarde hun werk heeft. Er ligt een grote taak voor leidinggevenden om hun werknemers zo goed mogelijk bij de organisatie te (blijven) betrekken.

Ook is autonomie een belangrijke behoefte. Uit onderzoek blijkt dat als werknemers de vrijheid krijgen om zelf hun dag in te delen, zij thuis productiever én creatiever zijn dan op kantoor. Maar, zo stelt Boonstra, dit mag niet ten koste gaan van de behoefte aan feedback en reflectie.

In deze tijden blijkt het moeilijker om te overleggen met collega’s over werk. Werkgevers moeten zorgen dat er voldoende reflectie- en brainstormmomenten blijven staan om ideeën uit te kunnen wisselen.

De vijfde en laatste behoefte is het informele contact tussen collega’s onderling. Dit is misschien wel de meest verwaarloosde behoefte op dit moment. Via videobellen of de telefoon is niet dezelfde sociale sfeer te creëren, zoals bij lunches of tijdens wandelingen met collega’s. De werkgever moet ervoor waken dat collega’s niet in een isolement terechtkomen en eenzaamheid ervaren. Zorg er daarom als leidinggevende voor dat werknemers af en toe naar kantoor kunnen komen, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen. Maken jouw collega’s zich er zorgen over hun functioneren of hun gezondheid? Dan biedt de telefonische hulplijn van bedrijfsmaatschappelijk werkers van Gimd uitkomst.

Op afstand werken heeft ook consequenties voor het managen van verzuim. Benieuwd hoe je hier grip op houdt? Onze experts helpen je graag. Bekijk hier meer informatie.