“Er is meer kennis nodig over de overgang bij vrouwen, werkgevers én bedrijfsartsen”

Van de 4 miljoen werkende vrouwen in Nederland is 45 procent nu in de leeftijd dat overgangsverschijnselen kunnen optreden. Toch is het nog altijd een taboe op de werkvloer. Ellis Stroink, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak, deed onderzoek naar de overgang en ziekteverzuim. Het blijkt dat overgangsklachten iemands werkvermogen met 25 procent kunnen verminderen. “Bij de groep vrouwen tussen 40 en 60 jaar is het meeste verzuim. Dat komt niet per se door de overgang; zwaardere werkdruk, mantelzorg of puberende kinderen – veel komt samen in deze levensfase. 20 procent van de vrouwen heeft amper last van de overgang, maar werk kan een negatieve invloed hebben op de klachten. Er is meer kennis nodig bij vrouwen, werkgevers én bedrijfsartsen.”

Is er aandacht voor de overgang op werk, dan daalt het verzuim. In een gesprek met je werkgever is het belangrijk er open over te zijn en niet lacherig te doen. Ga niet compenseren door nog harder te werken, want stress kan de klachten verergeren.

Hoe ga je zelf om met de overgang en combinatie met je werk? Ellis deelt hiervoor meerdere tips in dit artikel van AD. Bekijk hier de tips.