Overgang & werk: tips voor een vrouwvriendelijke werkomgeving
In Nederland werken ongeveer 1,8 miljoen vrouwen in de leeftijd van de overgang. Dus er is een grote kans dat deze vrouwen zich ook in jouw werknemerspopulatie bevinden. Wil je als werkgever iets betekenen voor vrouwen in de overgang, kunnen onderstaande tips helpen om dit in de praktijk te brengen:
- Wees je bewust van de signalen bij werknemers. Op het werk hebben vrouwen tijdens de overgang last van concentratieverlies, vergeetachtigheid, vermoeidheid (door het slechter slapen en nachtelijk zweten) en stemmingswisselingen, maar bovenal van opvliegers.
- Neem vrouwen met overgangsklachten serieus. Let verder op je lichaamstaal: stel je letterlijk en figuurlijk open om te luisteren.
- Vaak wordt de overgang gezien als een privézaak, maar dit zou je niet moeten tegenhouden om het gesprek aan te gaan. Geef de werknemer vertrouwen door te luisteren en te vragen of je ergens mee kunt helpen. Voer het gesprek in een afgeschermde ruimte zodat je een gevoel van veiligheid en vertrouwen creëert.
- Organiseer laagdrempelige activiteiten in jouw organisatie gericht op gezonde leefstijl. Denk aan een challenge om dagelijks zoveel mogelijk stappen te zetten, trap te lopen en zorg voor een gezonde kantine. Deze activiteiten zijn voor iedereen in de organisatie goed, maar kunnen extra waardevol zin voor vrouwen in de leeftijdscategorie 40-60 jaar. Een gezonde leefstijl kan klachten verminderen.
Bekijk hier ook onze tips wat vrouwen in de overgang zelf kunnen doen.
- Zorg voor voldoende ventilatie en het zelf reguleren van de temperatuur. Ook schoon sanitair waar vrouwen zich kunnen opfrissen is belangrijk. Deze kleine aanpassingen kunnen de werkomgeving direct fijner maken.
- Biedt flexibele werktijden aan. Regelruimte leidt tot een hogere productiviteit en geeft iemand meer rust.
- Wijs vrouwen op de mogelijkheid van een preventief spreekuur met de bedrijfsarts.
- Een extra tip: Een overgangsconsulent is bij veel basisverzekeringen inbegrepen. Je kunt werknemers hierop wijzen voor specialistische hulp.
Deze tips zijn samengesteld door onze experts Ellis Stroink (bedrijfsarts), Marsha Ivensky (bedrijfsarts en uroloog) en Desiree Wierper-Heijnen, verzekeringsarts en directeur van Ergatis. In dit artikel kaarten zij aan waarom de overgang zo belangrijk is en hoe je het bespreekbaar kunt maken.