Langdurig psychisch verzuim voorspeld

In een artikel van BG magazine wijst Bas Tomassen, directievoorzitter bij Zorg van de Zaak, op de verwachte toename van langdurig psychisch verzuim komend jaar.

“Voor de uitbraak van COVID-19 kampte de GGZ al met wachtlijsten. Daarbij komt dat volgens de Nza sinds de start van de lockdown maatregelen half maart ongeveer 54.000 minder verwijzingen van de huisarts naar GGZ-aanbieders hebben plaats gevonden. Deze verwijsstromen zijn nog steeds niet volledig op gang gekomen. Dat betekent dat de klachten vaak verergerd zijn en veelal een intensievere behandeling en langere hersteltijd kennen. Het resultaat daarvan gaan we dit najaar merken, vrees ik.”

Tomassen doet daarom een beroep op de ondernemers om, nog meer dan anders, in dialoog met hun werknemers te gaan en een luisterend oor te bieden voor problemen.

Tomassen beklemtoont daarbij het belang van eerdere interventie bij zieke medewerkers die vastlopen in de reguliere zorg en betere preventie vanuit de bedrijfsgezondheidszorg. Activiteiten die bij Zorg van de Zaak gebundeld zijn in een integrale coronapropositie. Hij wijst op de Wandelen Werkt campagne, waarmee werknemers worden aangemoedigd van bewegen weer een gewoonte te maken. “Een goed initiatief om vitaliteit en veerkracht te kunnen opbouwen”, aldus Tomassen.

Lees het artikel bij BG Magazine.