“Je moet als organisatie verder kijken dan je eigen omgeving”

Iedereen verdient een kans om mee te doen in de maatschappij. Vanuit deze gedachte richtte Zorg van de Zaak Netwerk in 2015 Zorg van de Zaak Foundation op. De stichting ondersteunt projecten in Nederland en ontwikkelingslanden die mensen helpen om zelf een volgende stap in hun leven te zetten. In dit artikel brengen we een project in Tanzania onder de aandacht. Ditmaal spraken we Grietje Japenga, inzetbaarheidscoach bij Zorg van de Zaak.

‘In oktober 2019 stapte ik voor het eerst van mijn leven in het vliegtuig. En ik ging meteen heel ver: naar Tanzania. Bij mijn dochter Marieke leefde al een tijdje het verlangen om een halve marathon te lopen in dit land, in combinatie met het bezoeken van projecten van de organisatie Compassion. Zij zetten zich in voor kinderen in ontwikkelingslanden. De organisatie richt zich niet in de eerste plaats op hulp aan gemeenschappen maar op individuen. Compassion helpt kinderen zich gezond te ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen, die op hun beurt hun gemeenschap gaan veranderen.

Onderwijs, voedsel en medische zorg

Sinds Marieke klein was sponsoren we een kind, een meisje, via Compassion. Zij was destijds 4 en is inmiddels 18 jaar. Hierdoor is mijn dochter altijd erg betrokken geweest bij het leven van een kind dat in zo’n andere omgeving opgroeit dan zij. Graag wilde zij deze kinderen eens ontmoeten om te zien hoe zij leven. Een halve marathon is een goed middel om geld in te zamelen en ik besloot met haar mee te doen. Het geld dat we zouden ophalen gaat naar het project Vrienden van Gerechtigheid/Compassion en wordt besteed aan onderwijs, voedsel en medische zorg.

 

Donatie van de Foundation

Een heel jaar hebben we getraind. Ons doel was om 10.000 euro per persoon op te halen. We hebben van alles georganiseerd: oliebollen verkopen, appels plukken, een bazaar, een lege flessen-actie en een high tea. Mijn dochter heeft het bedrag ruimschoots bij elkaar gekregen, ik bijna. Toen ik een collega vertelde over mijn reis naar Tanzania wees ze me op de Zorg van de Zaak Foundation. Ik heb mijn project ingediend en ze hebben aan mij geld gedoneerd. Hierdoor stond er meteen 1000 euro op de teller.

Tasjes met schrijfspullen

Het eerste deel van de tien dagen tellende reis hebben we huisbezoeken gebracht aan kinderen van de projecten van Compassion. Ik vond dit enorm indrukwekkend. We zagen gezinnen die in lemen hutjes wonen zonder eigen kamers. Met het geld van Compassion en de lokale kerk is er onder andere een huis gebouwd voor een moeder en haar twee zoons, met een aparte kamer voor de jongens. Hun vorige huis was afgebrand. Ik heb kinderen ontmoet die ons trots hun schoolschrift lieten zien. Dankzij Compassion kunnen zij naar school. Vanuit Nederland hadden we ook tasjes meegenomen met schrijfspullen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Aan het eind van onze reis hebben we de halve marathon gerend, bij een temperatuur van zo’n 28 graden. Maar we hebben ‘m uitgelopen! Lang heb ik getwijfeld om die richting op te gaan. Ik dacht altijd: het kost een hoop geld, geld dat beter aan een kind kan worden geschonken. Maar het doet veel met een kind, als het zijn/haar sponsoren ontmoet. Iedere brief die ze krijgen, is voor hen een kostbaar geschenk. Dus ik ben blij dat ik gegaan ben, en ik vind het geweldig dat de Foundation ook een steentje heeft bijgedragen. Ik vind: je hebt als grote organisatie een maatschappelijke verantwoordelijkheid, je moet verder kijken dan je eigen omgeving. En dat is wat Zorg van de Zaak doet.

Meer informatie

Zorg van de Zaak Foundation steunt organisaties in binnen- en buitenland. Dit doen we samen met lokale partners en aan de hand van voorbeeldprojecten. Projecten die zijn gericht op zelfstandigheid en duurzaamheid, zodat ze blijven bestaan. Ook als wij weg zijn. Bekijk hier meer informatie of neem contact op via [email protected].

De foto’s bij dit verhaal zijn aangeleverd door Grietje Japenga en gemaakt door Daniel den Hartog.