Inflatie veroorzaakt meer mensen met klachten door geldzorgen

De Landelijke Huisartsen Vereniging ziet dat financiële stress bij veel Nederlanders leidt tot klachten. “Alleen al lezen over stijgende prijzen in het nieuws kan zorgen voor klachten”, vertelt Anne Abbenes, financieel psycholoog. “Het brein denkt niet meer logisch na als het zulke grote zorgen heeft. Het gaat als het ware in overlevingsstand.

Walid Somers, schuldhulpverlener bij Grip Schuldhulpverlening, merkt dat er door de inflatie een verschuiving gaande is wat betreft het type schuld. Waar Somers voorheen mensen over de vloer kreeg met leningen om nieuwe spullen te kopen, gaat het nu regelmatig om noodzakelijke schulden die toenemen. “Dat zijn schulden die in vaste lasten zitten. Dus mensen die te weinig geld hebben om de gestegen energierekening te betalen of geen brandstof voor de auto kunnen kopen”, legt Somer uit. Somers benadrukt dat werkgevers het thema serieus moeten nemen, om vervelende verassingen te voorkomen. Somers: “Er zijn de directe kosten die bijvoorbeeld een loonbeslag met zich meebrengt. Maar de verborgen kosten die daarmee gepaard gaan, zijn nog veel groter. De arbeidsproductiviteit kan zo met 20% afnemen vanwege functioneringsproblemen zoals concentratieverlies en dat kan zelfs ziekteverzuim tot gevolg hebben.

Bekijk wat wij voor je kunnen doen

Bron: https://www.nporadio1.nl/nieuws/economie/62a8b7cb-6320-4db1-9a8f-d33807e26c97/financiele-stress-leidt-tot-klachten-alleen-al-lezen-over-inflatie-levert-stress-op