Het gezonde werken volgens Marius Touwen

In de ‘Big Five’ podcast van BNR nieuwsradio was Marius Touwen te gast. Hij sprak met Diana Matroos van BNR over het thema gezond werken.

De klap van de coronacrisis komt bij werkgevers hard aan, volgens Marius. Hij vertelt hierover bijvoorbeeld: “Ik denk dat geluk ook bestaat uit het contact dat je hebt op het werk”. Je wordt als mens geactiveerd door je omgeving. Thuis heb je zo’n afstandelijk contact. Het is een geweldig gemis, waar we met z’n allen oplossingen voor moeten verzinnen die passen in deze tijd.”

Op de vraag hoe het staat met werkend Nederland, staan we er volgens Marius helemaal niet zo slecht voor. “Ja, natuurlijk hebben we problemen in de samenleving door hoe wij die met elkaar hebben vormgegeven. Natuurlijk is er veel obesitas stress en veel stress, maar ik denk dat we met z’n allen onze leefstijl kunnen veranderen. Nu zijn we met z’n allen zover dat we elkaar eraan gaan houden.”

Gezamenlijk op zoek naar oplossingen

Hoe motiveer je als werkgever werknemers om gezond te blijven? “Je moet als werkgever echt met werknemers praten, 1 op 1. Gesprekken voeren: Hoe kan ik je helpen? Maak het geen verplichting, maar vraag wat de reden is waarom iemand iets niet doet.”

Marius gelooft in een kleinschalige en individuele aanpak en werknemers helpen met tools. “Dan krijg je goede oplossingen voor je bedrijf en voor het terugdringen van ongezond leven.”

Beluister de aflevering van BNR hier terug.