Uitleg Breinvriendelijk werken
Met ‘breinvriendelijk werken’ vraagt Zorg van de Zaak aandacht voor het brein op de werkvloer. Door toenemende digitalisering en nieuwe technologie zijn we de hele dag bereikbaar en beschikbaar. Dat heeft grote impact op ons brein. We vergeten dat ons brein ook rust nodig heeft om te herstellen. Zo voorkomen we futloosheid, concentratieproblemen, oververmoeidheid of erger.
Volle agenda’s, vragen van collega’s terwijl je geconcentreerd aan het werk bent, continue online bereikbaar zijn, steeds van de ene taak naar de andere taak switchen, zijn heel gewoon geworden in ons werk. Maar het tast gezondheid, productiviteit en creativiteit van BV Nederland aan. Waar we voor pleiten met ‘breinvriendelijk werken’ is dat de werknemer zijn dag en werkomgeving kan inrichten en instellen op basis van welke vorm van mentale inspanning (versnelling) deze persoon moet plegen.
Er zijn 3 versnellingen van mentale inspanning:
- Laag – breinherstelmodus (ontfocussen, niet taakgericht – dagdromen, uit het raam staren etc)
- Middel – switchmodus (veel, niet al te complexe taken door elkaar doen)
- Hoog – diepe focus (verdieping, concentratie op een complexe taak, denkwerk)
Breinvriendelijk werken geeft je de controle terug. Je krijgt weer overzicht, het haalt de chaos uit je hoofd, je wordt stressbestendiger en je brein wordt flexibeler en vitaler. Je leert werken volgens het ritme van je brein en krijgt weer balans in je leven. Dat voorkomt het risico op stressgerelateerde en psychische klachten.