Wandelen tijdens je werkdag: De simpele sleutel tot een gezonder en productiever leven

Wandelen tijdens je werk dag

Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag. Nederlanders zitten het meest van heel Europa. Gemiddeld zitten wij 10,7 uur per dag, blijkt uit onderzoek van TNO. Dat kan ook anders. Ga bijvoorbeeld meer wandelen tijdens je werkdag. Dat is meer dan alleen een fysieke activiteit; het is een krachtig middel om je gezondheid en productiviteit te verbeteren.  

Waarom zou je wandelen tijdens je werkdag? 

Een dagelijkse wandeling blijkt een bijzonder krachtig middel om je werkgeluk te verhogen en je stressgevoel te verminderen. In dit blog belichten we de voordelen van wandelen tijdens je werkdag en geven we advies over hoe je deze gewoonte in je dagelijkse routine kunt integreren. 

 1. Verhoogde productiviteit
  Een korte wandeling kan je energieniveau stimuleren en je creativiteit verhogen. Het helpt om mentale vermoeidheid te verminderen en je focus te verbeteren, waardoor je effectiever kunt werken wanneer je terugkeert naar je bureau.

 1. Verbeterde gezondheid
  Regelmatig wandelen kan de algehele gezondheid ten goede komen. Het vermindert het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Bovendien kan wandelen tijdens de werkdag helpen bij het verminderen van rugpijn en andere klachten als gevolg van langdurig zitten.

 1. Stressvermindering
  Wandelen in de natuur kan stress verminderen en je humeur verbeteren. Het geeft je de kans om even los te komen van de drukte van het werk en een moment van ontspanning te ervaren, wat kan bijdragen aan een betere werk-privébalans.

 1. Verbeterde Mentale Gezondheid
  Wandelen heeft niet alleen fysieke voordelen, maar kan ook bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van angst, depressie en andere stemmingsstoornissen, die allemaal factoren kunnen zijn die bijdragen aan verzuim op het werk.

 1. Versterkte teambanden
  Wandelen met collega’s biedt de mogelijkheid voor informele gesprekken en teambuilding. Het kan de onderlinge relaties versterken en een positieve werkomgeving bevorderen. Let er op dat je regelmatig van wandelpartner wisselt. Dat verbetert de onderlinge samenwerking en vergroot je werkoverzicht.

  

Dat lijkt me wel wat. Maar hoe integreer ik wandelen in mijn dagelijks ritme? 

  

 1. Plan je wandeltijd in
  Reserveer specifieke momenten in je werkdag voor een korte wandeling. Dit kan bijvoorbeeld tijdens of na de lunchpauze zijn of als een korte onderbreking tussen taken door.

 1. Maak het een gewoonte
  Streef ernaar om elke dag te wandelen, zelfs als het maar voor een korte periode is. Door consistent te zijn, wordt wandelen een natuurlijk onderdeel van je dagelijkse routine.

 1. Betrek collega’s
  Moedig je collega’s aan om met je mee te wandelen. Samen wandelen kan niet alleen leuker zijn, maar het kan ook helpen om elkaar gemotiveerd te houden.

 1. Ontdek nieuwe routes
  Verken verschillende wandelroutes in de buurt van je werkplek. Dit houdt het interessant en stimuleert je om nieuwe plekken te ontdekken.

 1. Maak het leuk
  Luister naar muziek, een podcast of een audioboek terwijl je wandelt. Dit maakt de wandeling aangenamer en kan je extra motivatie geven om naar buiten te gaan. En als je samen met je collega’s wandelt, praat eens over iets anders dan de inhoud van je werk. En stel vragen. Dat is tenslotte de basis voor elk goed gesprek.

Moedig je medewerkers of collega’s aan om regelmatig te bewegen en samen te wandelen. Daarmee investeer je niet alleen in hun gezondheid en welzijn, maar ook in het voorkomen van verzuim en het bevorderen van een productieve en positieve werkomgeving.  

Dus waar wacht je nog op? Trek die makkelijke schoenen aan en begin vandaag nog met het integreren van wandelen in je dagelijkse routine!