Van keukentafel naar kantoortuin: tips om weer naar kantoor te gaan

Op 26 juni komt er een einde aan het dringende thuiswerkadvies van de overheid. Na 472 dagen mogen we eindelijk weer naar kantoor. Een grote stap, volgens artsen in opleiding tot specialist arbeids- en bedrijfsgeneeskunde Jeffrey Schaap en Marleen van Houts.

Schaap en Van Houts adviseren werkgevers hoe zij het beste voor een veilige en mentaal gezonde werkplek kunnen zorgen, en een terugkeer naar de werkvloer kan voor veel mensen best spannend zijn, denken zij. ,,Het is interessant om te zien dat er na anderhalf jaar thuiswerken een hele nieuwe dynamiek is ontstaan”, zegt Schaap. ,,Maar het is niet zo simpel dat je nu kunt zeggen: ‘we draaien die dynamiek om en we zijn er er weer”. Zijn collega Van Houts vult hem aan: ,,Mensen hebben inmiddels een bepaalde structuur en routine opgebouwd. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijk hun kinderen naar school brengen en halen. Als je dan door je werkgever wordt gevraagd weer naar kantoor te komen kun je daar behoorlijk van in de knoop raken.”

Schaap adviseert om goed na te denken over wat een terugkeer naar kantoor met je zal doen. ,,Denk na over wat je zal gaan missen aan thuiswerken, maar ook aan wat je ervoor terugkrijgt als je straks weer op kantoor zit. Wees je bewust van wat je te wachten staat. Neem daar een moment voor of ga desnoods een stuk wandelen om de effecten daarvan op een rijtje te zetten.”

Lees het volledige artikel op AD.