Week van de Jonge Mantelzorger

“Mantelzorg geeft mij voldoening, ik voel me voldaan als ik bij mijn opa ben geweest”. Dit zijn de woorden van Ibrahim, die zijn verhaal deelt als jonge mantelzorger.

Ibrahim staat er niet alleen voor. In Nederland is 10% van alle jongeren t/m 24 mantelzorger voor een familielid dat chronisch zorg nodig heeft. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger (3-9 juni) wordt landelijk aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers door bewustwordingscampagnes, activiteiten op scholen en bijeenkomsten voor professionals.

Kinderen en jongeren die opgroeien met ziekte en zorg in het gezin, krijgen al vroeg te maken met mantelzorg. De impact van op jonge leeftijd mantelzorger zijn, is groot. Zo kun je moeite krijgen om tijd voor jezelf te nemen, raak je snel overbelast, krijg je lichamelijke stress of problemen met deadlines op school. Je wilt je omgeving niet met meer problemen opzadelen, dus klop je bij hen ook niet snel aan voor hulp. Bovendien wordt je vaak over het hoofd gezien. Hoe ga je hiermee om?

Hulp & tips

  • Een lijstje met adressen of instanties waar je terecht kunt voor hulp is te vinden op de website Oprecht Utrecht. 
  • Mantelzorg NL heeft een overzicht voor jongeren met tips en ervaringsverhalen
  • Ben je student en daarnaast mantelzorger? Ga dan langs bij je studieadviseur of doe een beroep op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling voor een financiële compensatie.
  • Voor professionals die te maken krijgen met jonge mantelzorgers is er JMZpro.