Psychische aandoeningen vorig jaar meest gemelde beroepsziekten

Psychische aandoeningen zoals burn-out, overspanning, depressie en posttraumatische stress-stoornis kwamen in 2019 als beroepsziekte het vaakst voor. Ook aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, vooral schouder en elleboog-aandoeningen, komen veel voor. Dat blijkt uit ‘Beroepsziekten in Cijfers 2020’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Public and Occupational Health van Amsterdam UMC, dat recent is verschenen. In de sectoren bouw, industrie, energievoorziening, financiële dienstverlening, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening zijn de cijfers het hoogst.

Daniel Kuin, arbeidshygienist bij Zorg van de Zaak, stelt het volgende: “Als een werknemer namelijk eenmaal door de bedrijfsarts een ‘beroepsziekte’ gediagnosticeerd krijgt, ben je als werkgever in feite te laat. Naast het persoonlijk leed van degene die een beroepsziekte oploopt, staat de werkgever aan de vooravond van een langlopend en kostbaar traject.”

De adviseurs van Zorg van de Zaak zijn experts in preventie en helpen je graag verder. Lees op onze speciale pagina tips hoe je beroepsziekten kunt voorkomen.