Nooit meer opgebrand: 6 tips om een burn-out te voorkomen

Als je jezelf een te hoge druk oplegt, ben je vatbaar voor een burn-out. Hierover ging Libelle Gezond in gesprek met Desiree Wierper-Heijnen van Ergatis. Desiree is verzekeringsarts, expert op het gebied van vrouwen & werk en medisch directeur van Ergatis. Een goede balans houden is ook voor haar soms een uitdaging: “Het is heel lastig om die übermoeder te zijn en een veeleisende baan te hebben”. In het artikel deelt zij 6 tips om de kans op een burn-out te verkleinen:

1. Maak keuzes

Vooral op piekmomenten in je leven: een zwangerschap, de menopauze, scheiding of ziekte. Maak opnieuw de balans op: waar moet je aandacht nú heen?

2. Doe de check

Zoek de oorzaak van stressklachten eerst bij jezelf: zorg je goed voor jezelf? Hoe zit het met voeding, alcohol, sport, ontspanning en de taakverdeling thuis?

3. Blijf sporten en bewegen

Probeer het meteen aan het begin van de dag te doen. Als je het uitstelt tot de avond, is de kans groot dat het erbij in schiet.

4. Hou van je werk

Kies een baan die bij je past als persoon. Een baan waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt.

5. Let op je balans
Wanneer je een contract afsluit met je werkgever, let er dan op dat je je balans kunt blijven handhaven. Kortom: bewaak je grenzen.

6. Gun jezelf meer vrij.

Ga op drukke momenten in je leven met je werkgever om tafel om te kijken wat er te regelen valt qua vrije dagen, een flexibel contract of ondersteuning. Denk aan werk-privébalans trainingen, werk & overgang workshops of mantelzorgcoaching.

Gepubliceerd in Libelle Gezond, januari 2021.