Manifest Leefstijlgeneeskunde en Werk gelanceerd

Een derde van de beroepsbevolking worstelt met gezondheid. Dit komt o.a. door chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten of diabetes. Een aangepaste leefstijl met gezondere voeding en meer beweging kan helpen.

Je leefstijl veranderen is niet makkelijk – júist niet op de werkvloer. Zo is een dieet of fysiotherapie soms moeilijk te combineren met zwaar werk of nachtdiensten. TNO heeft onderzocht of leefstijlprogramma’s aangepast kunnen worden voor op het werk. Zorg van de Zaak heeft bij klant Tata Steel een programma voor een groep werknemers met diabetes type 2 ontwikkeld die ploegendiensten draaien. Voor hen is een aangepast plan gemaakt dat past in hun werk, genaamd ‘Diabetes omkeren in de ploeg’.

De eerste resultaten zijn zijn vooralsnog positief. TNO en een groep experts richt zich daarom op het programma ‘leefstijlgeneeskunde@work’, een onderdeel van het platform Lifestyle4Health. De komende tien jaar willen ze de impact van leefstijlgerelateerde ziekten halveren. Daarvoor is de hulp nodig van arbodiensten, de ‘gewone’ zorg, bedrijfsartsen, verzekeraars en werkgevers.

Lifestyle4Health—het Nederlands innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde— heeft begin november een manifest gelanceerd waarin zij samen met alle partners oproepen tot versterking van de arbocuratieve samenwerking, het aanpassen van leefstijlinterventies aan de werkomgeving en om leefstijlgeneeskunde voor werkenden toegankelijk te maken.