Burn-outklachten nemen al jaren gestaag toe: dit zijn de oorzaken

Sinds het einde van de economische recessie in 2013/2014 nemen burn-outklachten gestaag toe. Dit is de conclusie van onderzoek uitgevoerd door TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Irene Houtman, onderzoeker bij TNO: “De belangrijkste verklaring van de stijging van de burn-outklachten bleek vooral te zitten in het emotioneel zware werk, onvrede over het salaris, een hoge verzuimfrequentie en langdurig achter een beeldscherm werken.” Deze oorzaken kunnen aangrijpingspunten bieden voor de aanpak van burn-outklachten. In deze factsheet van TNO zijn alle oorzaken terug te vinden.

Het voorkómen van uitval als gevolg van deze klachten is belangrijk. Eerder is al aangetoond dat burn-outklachten kunnen leiden tot ernstiger psychische klachten, langdurig verzuim en uitval uit het werk. De kosten die hiermee gepaard gaan, zijn eerder door TNO geschat op 3,1 miljard euro.

Hoe voorkomt je uitval als gevolg van een burn-out? Door stresssignalen tijdig te herkennen en hierover in gesprek te gaan, kunt je op tijd aan de bel trekken of aanpassingen doen in het werk of de omgeving. Bekijk voor een eerste stap deze checklist met signalen voor stress. Wat de oorzaak ook is, onze professionals kunnen op verschillende gebieden helpen om uitval te voorkomen en te begeleiden naar herstel van werk. Lees hier meer.