Je brein moet kunnen lummelen om goed te functioneren
Als de boog altijd gespannen staat, liggen stressgerelateerde en psychische klachten op de loer. Om meer aandacht te vragen voor het brein op de werkvloer heeft Zorg van de Zaak de landelijke campagne “Breinvriendelijk werken” gelanceerd. Anouk Zondervan, GZ-psycholoog bij Skils, onderdeel van het Zorg van de Zaak Netwerk, vertelt over het belang van het toepassen van breinvriendelijke technieken in werk.
‘We leven in een 24-uurseconomie waarin we weinig tijd verlummelen. Snel reageren op elkaar en op informatie is de norm geworden. Op ons spreekuur zie ik veel mensen die deze ratrace niet volhouden. Er is een duidelijke samenhang tussen overvraagd zijn en omgaan met alle informatie die dagelijks op je afkomt.
We zijn zo vaak in een doe-modus dat het in het begin heel vervreemdend voelt om om te gaan met lege tijd. Maar het is zo belangrijk voor je lichaam en je brein om niet altijd nuttig bezig te zijn. Zelf probeer ik de drang om op ‘dode’ momenten mijn telefoon te pakken te onderdrukken. Ik staar even uit het raam in plaats van mijn mail te checken. Privé let ik daar ook op. Richting mijn kinderen begrens ik het schermgebruik. Voor iedereen geldt namelijk dat de drang om afleiding op je scherm te zoeken heel sterk is. Terwijl je brein af en toe moet kunnen lummelen om goed te kunnen functioneren.
Organisaties kunnen hier een actieve rol in nemen. Door afspraken te maken over de manier waarop werk wordt ingericht en er wordt samengewerkt. En door een werkcontext te creëren waarin breinvriendelijk werken bespreekbaar is. Het management kan een voorbeeldfunctie nemen door niet almaar losse mails de organisatie in te sturen maar informatie een keer per twee weken geclusterd. Door mensen erop aan te spreken als ze altijd achter hun bureau lunchen. Door af te spreken dat je elkaar in principe niet ’s avonds en in het weekend mailt, tenzij er echt iets dringends is. Door af en toe wandelend te vergaderen.
Je kan al veel bereiken met kleine aanpassingen. Bij Skills starten we vergaderingen met een mindfulness-oefening om de switch te maken van aan komen rennen naar focus op de meeting. Telefoons en laptops worden weggelegd, we focussen ons even op onze ademhaling en onze aanwezigheid hier en nu. Daarna is een meeting veel effectiever. Als ik een rapport moet schrijven, doe ik dat ’s ochtends omdat ik dan meer focus heb. Ik zet mijn telefoon en mail uit en ga in een ruimte zitten waarin ik niet wordt gestoord.
Vanuit Zorg van de Zaak kunnen we organisaties helpen om bewustzijn over breinvriendelijk werken te creëren. We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om werk anders in te richten zodat mensen fitter en effectiever zijn. Het is belangrijk om niet pas in te grijpen als er een probleem is. Juist preventie kan zoveel opleveren.’