‘Na een werkdag hou ik voldoende energie over voor mijn privé leven’  

Als de boog altijd gespannen staat, liggen stressgerelateerde en psychische klachten op de loer. Om meer aandacht te vragen voor het brein op de werkvloer heeft Zorg van de Zaak de landelijke campagne “Breinvriendelijk werken” gelanceerd. Jamila Jankipersadsing, bedrijfsarts van het Zorg van de Zaak Netwerk, vertelt hoe zij niet alleen haar klanten  hierover adviseerde, maar ook zelf breinvriendelijk ging werken.

 Enige tijd geleden begon ik te merken dat ik uit balans dreigde te raken.

Er waren dagen dat ik om half zeven nog aan het werk was, terwijl mijn werkdag officieel tegen vijf uur eindigt. Overwerk dus, en die ging ten koste van tijd die ik normaal besteedt aan ontspannende activiteiten. Herstel van een dag werken, ook voor mijn brein. Ik kwam er niet meer zo aan toe als ik wilde.

Tekort aan bedrijfsartsen

Dat het zo druk was, begreep ik best. Er is een tekort aan bedrijfsartsen, dus is de werkdruk hoog. Om half negen kwam de eerste cliënt op het spreekuur, en dat ging de hele dag zo door. Voor telefoontjes en spoedjes was geen ruimte, maar die waren er natuurlijk wel.

Concentreren aan het eind van de dag

Ik besefte dat ik deze manier van werken niet vol zou houden. Ik werd prikkelbaar, en was aan het einde van de dag niet scherp meer.  Het kostte mij moeite om tegen het einde van de dag nog te kunnen concentreren. Was ik bijvoorbeeld een rapport aan het lezen, dan moest ik elke zin wel twee of drie keer lezen om te begrijpen wat er stond. Dit ging ten koste van mijn productiviteit. Hoe geloofwaardig ben ik als bedrijfsarts naar cliënten waar sprake is van disbalans, als ik zelf ook zo ben?

Scheiden werk en privé

Terwijl ik van nature rustig ben, merkte ik hoe deze gang van zaken mij begonnen te ergeren. Werk en privé heb ik altijd goed kunnen scheiden. Werk nam ik nooit mee naar huis. Ik ben ook planmatig aangelegd. Het past niet bij mij om mijn agenda vol te proppen met telefoontjes en afspraken.

Vorig jaar ben ik mijn werk anders gaan organiseren. Ik ben een ochtendmens en zorg dat ik om 8 uur op mijn werk ben. Mijn dag start rustig met een kop koffie, ik praat nog even met mijn collega’s, neem mijn mails door, neem zo nodig actie daarop. Daarna neem ik mijn agenda door en start ik met mijn spreekuren. Telefoon neem ik dan niet op, en de pop up mail negeer ik. Als ik spreekuren draai krijgen mijn clienten, mijn volle aandacht.

En door structureel tijd te blokken, aan het eind van de ochtend en eind van de middag, voor onvoorziene zaken, houd ik zelf grip op mijn agenda. Soms wordt er wel eens iets tussen gepropt. Dat probeer ik dan op dat tijdstip nog af te handelen, maar als dat niet lukt, vind ik dat geen probleem en doe ik dat later.

Rustig voorbereiden

Overleggen bij bedrijven plan ik altijd begin van de middag, zodat ik de tijd kan nemen, om het rustig voor te bereiden en na het overleg ook de tijd neem om het te kunnen uitwerken. In de auto op weg naar een bedrijf, luister ik naar muziek, en ook dat is mijn moment om te ontspannen.

Beweging en frisse lucht, maar ook hobbies die geen negatieve stress leveren en waar wij voldoening uit halen hebben wij nodig om weer op te laden, en in balans te komen. In de pauze ga ik alleen of met collega’s naar buiten om een frisse neus te halen. We kunnen dan weer verder gaan met volle energie.

Na een werkdag hou ik dan ook nog voldoende energie over voor mijn privé leven, en ga ik graag naar yoga, of besteed tijd aan een van mijn creatieve hobbies om zo balans in mijn leven te houden. Breinvriendelijk werken spreekt mij aan, omdat het mij helpt om tijd voor mijzelf te nemen waarin ik herstel van mijn inspanningen. Tijd voor jezelf nemen, goed plannen, rust nemen, ik raad het iedereen aan.’


Wil je meer informatie over hoe je kunt voorkomen dat stress je leven en werk in de weg zit? Lees dan meer over onze dienstverlening over omgaan en behandeling van stress op de website van Gimd of Skils, beide onderdeel van het Zorg van de Zaak Netwerk.