Werkgeluk als dynamisch proces: ga voor duurzaam geluk op de werkvloer

Van 25 tot en met 29 september 2023 is de Week van het Werkgeluk, een mooi moment om stil te staan bij het werkgeluk binnen jouw bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers gelukkig zijn op de zaak? Volgens de bevlogen Ilona van Kralingen, praktijkondersteuner bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak, is werkgeluk geen eindbestemming maar een continu proces.

Wat is werkgeluk?

Maar hoe definieert ze werkgeluk zelf eigenlijk? Volgens haar draait het om het vinden van je purpose, jezelf steeds verbeteren en verbinden met anderen. “Het draait erom om jezelf uit te dagen en voortdurend te verbeteren, maar ook om betekenis te vinden in wat je doet. Duurzaam werkgeluk is de grootste uitdaging van je carrière.”

Het thema komt dan ook regelmatig terug in Ilona’s eigen spreekkamer als praktijkondersteuner bedrijfsarts. In plaats van het grote ongrijpbare doel ‘gelukkig op het werk zijn’ na te streven, helpt ze haar cliënten in kleine stapjes. “Werkgeluk is niet alleen maar streven naar grote successen,” legt Ilona uit. “Het gaat om het behalen van kleine mijlpalen, ik ben voortdurend met medewerkers bezig om het positieve eruit te halen. Het is al fantastisch als je een klein succesje kunt vieren!”

Meer aandacht voor geluk op de werkvloer

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor werkgeluk, bijvoorbeeld met initiatieven zoals de Week van het Werkgeluk. Volgens Ilona komt dat mede doordat jongere generaties op de werkvloer andere wensen hebben voor hun werk. “Zij streven naar vervulling in hun carrières. Hierdoor is werkgeluk verschoven van puur tevreden zijn met je baan naar een dieper verlangen naar betekenisvol werk dat past bij individuele doelen en waarden.

Tegelijkertijd zijn jongere generaties volgens Ilona door veranderingen in de maatschappij en social media ook op zoek naar instant geluk. “Maar,” benadrukt Ilona, “werkgeluk is niet iets wat je simpelweg kunt afdwingen. Het is afhankelijk van de omstandigheden waarin je leeft en werkt. Het draait om het vinden van kleine successen en betekenis in de reis, niet alleen om het ultieme doel van gelukkig zijn.”

Aandacht voor werkgeluk? Begin bij jezelf

Als je als ondernemer streeft naar een organisatie waarin werkgeluk floreert, waar begin je dan? Ilona adviseert: “Begin bij jezelf. Onderzoek waar je persoonlijk geluk uit haalt, wat belangrijk voor je is. Vergelijk dat met je omgeving, zowel thuis als binnen je organisatie. En blijf jezelf aanpassen aan veranderingen.” Ilona vertelt dat dit ook voor haar een leerproces is geweest. “Ik ben nu 25 jaar in dienst en ben ontzettend trots op mijn werk bij Zorg van de Zaak”, vertelt ze. “Nog steeds leer ik elke dag bij over wat ik te bieden heb om een ander nog succesvoller te maken. Werkgeluk is niet iets wat je zomaar aan de achterkant van een servetje schrijft.”

Wanneer je dit voor jezelf hebt bepaald, kun je ook je medewerkers faciliteren. Als organisatie moet je kijken wat individuele medewerkers nodig hebben, om vervolgens te bepalen wat haalbaar is binnen je organisatie. Ilona deelt een inspirerend voorbeeld waarin een eenvoudige daad van ondersteuning een wereld van verschil maakte. Ze vertelt over een medewerker die, ondanks haar ernstige ziekte, toch graag wilde werken en zich wilde inzetten voor de ondernemingsraad. Het zou haar zoveel voldoening geven om zich goed te kunnen inlezen in die werkzaamheden. Het enige wat ze hiervoor miste, was een simpel toegangspasje. “Het is voor de ondernemer iets kleins, maar voor haar betekent dit haar werkgeluk!”

Doe mee met de Week van het Werkgeluk

Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt doen om het werkgeluk van je medewerkers te verbeteren? Doe dan mee aan de Week van het Werkgeluk van 25 tot en met 29 september. Tijdens deze week worden er allerlei activiteiten georganiseerd om aan de slag te gaan met dit onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een energieke live workshop over werkgeluk, de online Global Happiness at Work summit, of de 30-dagen-niet-klagen Challenge. Onderteken het manifest voor meer werkgeluk, en laat je medewerkers zien dat je hun welzijn op het werk serieus neemt. Wil je zelf een event organiseren? Gebruik dan de toolbox vol materialen en tips, of mail naar de organisatie van de Week van het Werkgeluk voor ondersteuning.

Tip: gaat het al heel goed met het werkgeluk bij jouw bedrijf? Open dan je deuren voor een bedrijfsbezoek tijdens de Week van het Werkgeluk!

Lees alles over de Week van het Werkgeluk.