Slimmer ontspannen

Door de coronapandemie en het thuiswerkadvies wordt werken op afstand van een vakantieadres, een ‘workation’, steeds aantrekkelijker voor werknemers in loondienst. “Wel is het belangrijk om te onthouden dat een workation een vervanging van werken moet zijn en niet van je vakantie. Anders herstel je niet. Ontspannen werkt niet als je vrij bent, maar in je hoofd nog op kantoor zit. Wie een workation als vervanging van het (thuis)kantoor toepast, pakt het slimmer aan. Het is inspirerend en kan werkstress verlagen”, aldus Ulrika Léons, gz-psycholoog bij Zorg van de Zaak.

Hoewel het ziekteverzuim weer op het peil is van voor corona en het aantal burn-outs voor het eerst sinds 2015 is afgenomen, neemt de werkdruk komende periode toe. De arbeidsmarkt staat onder spanning door lage werkloosheid en flinke economische groei. Kortom: meer vraag, minder personeel. Aan de werkdruk kunnen werknemers niet veel veranderen. Het is daarom essentieel dat werknemers slimmer ontspannen. Een paar tips: neem na je vakantie minimaal één dag de tijd om te landen. Begin pas halverwege de week. Laat je Out of Office een dag langer aanstaan zodat je je inbox in alle rust kunt bijwerken. Boek tijd in met collega’s om bij te praten en de vakantie te bespreken. Daarna kan je weer actief aan het werk en wordt de kans op werkstress geminimaliseerd.

De focustraining van Skils helpt je om breinvriendelijk aan het werk te gaan.

Bronnen: https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5251068/burn-out-vakantie-tips-hidde-de-vries & https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/thuiswerken/als-thuiswerken-kan-kan-dat-toch-ook-vanaf-een-vakantieadres