Persbericht – Zorg van de Zaak en Hersenstichting bundelen krachten om hersengezondheid op werkvloer te bevorderen

Utrecht, 14 februari 2022 – Zorg van de Zaak en de Hersenstichting gaan samenwerken om aandacht te vragen voor hersengezondheid op de werkvloer. Door hun krachten te bundelen, kunnen zij organisaties beter inzicht geven in de oorzaken en gevolgen van werkstress. Binnen de samenwerking gaat Zorg van de Zaak ook een financiële bijdrage leveren aan de Hersenstichting om hersenonderzoek te stimuleren. Met de samenwerking willen beide organisaties werkend Nederland inspireren om aan de slag te gaan met hun hersengezondheid.

Je goed voelen op je werk
Rita Zijlstra, netwerkdirecteur bij Zorg van de Zaak en van huis uit Klinisch Neuropsycholoog: “Te lang en te veel stress zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren: je kunt sneller afgeleid zijn en bent gevoeliger voor negatieve emoties. Afleiding en verminderd concentratievermogen beïnvloeden zowel het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers, als de productiviteit en de prestaties. In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen last van burn-outklachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en concentratieproblemen. We nemen te weinig tijd voor ontspanning, worden de hele dag afgeleid en bewegen door de dag heen te weinig. Door de samenwerking met de Hersenstichting willen we medewerkers en werkgevers bewust maken van een breinvriendelijke werkomgeving en handvatten geven om dit te bevorderen.”

Gezonde hersenen
Merel Heimens Visser, directeur bestuurder van de Hersenstichting: “Als Hersenstichting zetten we alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daarom werken we samen met onder andere bedrijven en organisaties. Nu al hebben 4 miljoen mensen een hersenaandoening en als we niets doen, worden dit er alleen maar meer. Door de samenwerking aan te gaan met Zorg voor de Zaak, kunnen we een grote groep Nederlanders informeren en handvatten bieden om op een hersenvriendelijke manier te werken. Met kleine aanpassingen, zoals rustmomenten in je werkdag bouwen, door de dag heen meer te bewegen en ’s avonds voldoende te ontspannen voor een goede nachtrust, kun je al veel vooruitgang boeken.”

Breinvriendelijk werken
De samenwerking is een logisch vervolg op de landelijke campagne ‘Breinvriendelijk werken’ die Zorg van de Zaak in 2018 lanceerde om aandacht voor gezonde hersenen op de werkvloer te vragen. Dit naar aanleiding van eigen onderzoek waaruit bleek dat 53% van werkend Nederland meerdere keren per maand lusteloos thuiskwam na de werkdag. En dat zo’n 63% meerdere keren per maand grote moeite had om zich te concentreren op het werk. Met deze campagne werden werkenden bewust gemaakt van het onbewuste breinonvriendelijke gedrag dat we iedere dag vertonen en normaal zijn gaan vinden. Sindsdien adviseert Zorg van de Zaak werkenden over beleid van mentale fitheid.

Over de Hersenstichting   
Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Om dat te bereiken, investeert de Hersenstichting in baanbrekende oplossingen. Oplossingen om de hersenen gezond te kunnen houden, hersenaandoeningen beter te behandelen en mensen met een hersenaandoening helpen mee te doen in de maatschappij. Om dat mogelijk te maken, financiert de Hersenstichting innovaties en onderzoek, geeft ze  het voorlichting en zet het belang van onze hersenen op de publieke en politieke agenda. Kijk voor meer informatie op: www.hersenstichting.nl.

Over Zorg van de Zaak Netwerk
Zorg van de Zaak is in 1996 opgericht en is hét bedrijfsgezondheidsnetwerk voor werkend Nederland. Het netwerk omvat arbodiensten, interventiebedrijven en zorginstellingen die gecombineerd integrale oplossingen bieden voor de ontwikkeling van vitale organisaties, waarbij passende ondersteuning en zorg wordt geleverd op de momenten waarin dat nodig of gewenst is. Zorg van de Zaak is hoofdsponsor van de Koninklijke Wandelbond Nederland en ondersteunt daarmee de groeiende maatschappelijke aandacht voor welzijn, vitaliteit en preventie. Voor meer informatie: www.zorgvandezaak.nl.