Niet om kunnen gaan met tegenslagen door gebrek aanpassingsvermogen

Het verzuim onder medewerkers wordt niet alleen veroorzaakt door ziekte, maar steeds meer doordat mensen niet meer met tegenslag kunnen omgaan. De concurrentiepositie van Nederlandse ondernemingen verslechtert hierdoor, zonder dat ondernemers beseffen dat dit komt door het onvermogen van medewerkers om met veranderingen om te gaan.

Meer dan een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische- en burn-outklachten. Daarbij zien we vooral een zorgelijke toename (29 procent) in het aantal aanpassingsstoornissen bij jongeren tot 34 jaar. Bas Tomassen, bestuursvoorzitter bij het Zorg van de Zaak Netwerk, legt uit dat gezond werken niet alleen om meer medici vraagt. De oplossing is eerder een andere aanpak van arbeidsgerelateerde vraagstukken. “Iemand die kampt met schulden en daardoor depressieve gevoelens ervaart, is meer geholpen met een budgetcoach die het probleem bij de wortels aanpakt, dan met een antidepressivum”, licht Bas toe. Dit werkt ook in het voordeel van de werkgever: sterkere medewerkers zijn de sleutel tot creativiteit, innovatie én productiviteit binnen een organisatie.

In het programma De Peiling van NH Nieuws werd het onderwerp uitgebreid besproken. “Wat je ziet is dat het leven ingewikkelder aan het worden is. Er is een hoop nodig voor veel verschillende zaken. Dat maakt dat het sneller te veel wordt”, lichtte Bas Tomassen toe. De luisteraars die aan het woord kwamen konden dit op hun manier beamen. “Blijf alsjeblieft niet hangen in ellende, verdriet en negatieve dingen. Leef het leven en probeer van beroep een levensgenieter te zijn”, aldus een luisteraar die gebeld had.

Meer informatie
Wij trainen medewerkers in de omgang met specifieke risico’s voor de meest voorkomende problemen. Samen leren we medewerkers omgaan met veranderingen in het werk. Meer weten? Kijk dan hier.

Bronnen:
BG Magazine >
Metro Nieuws >
NH Nieuws & NH Radio>


De foto bij dit bericht is gefingeerd.