Artikel in het Algemeen Dagblad: Pesten op de werkvloer

Dit artikel is 23 november 2016 verschenen in het Algemeen Dagblad.

Mark van der Maarel, voetballer van FC Utrecht, is een van de gezichten van de campagne Sterker op het Werk, die vandaag wordt afgetrapt. De campagne moet ongewenst gedrag op de werkvloer tegengaan.

Hij weet het nog precies. Eind vorig seizoen, de laatste wedstrijd, een foutje van zijn kant, en een deel van het publiek beloonde hem met een fluitconcert. “Fuck, in mijn eigen huis, dacht ik.” Hij bedoelt Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht, dat na echt seizoenen met recht zijn thuis mag heten.

Het was niet de eerste keer. Waarom het gebeurt? De verdediger, die inmiddels weer volop wordt toegejuicht, weet het ook niet precies. “Het publiek is kritisch, en het lijkt wel alsof de haat-liefdeverhouding bij spelers die al lang bij de club zijn nog wat extremer is. Toen ik jong was, heb ik ook mindere periodes gekend. Toen gebeurde het ook.” Zijn ervaring: je gaat er niet beter van voetballen. “Je wordt onzeker.” En daar was zijn team dan weer niet mee geholpen. Het is een van de signalen die Zorg van de Zaak wil afgeven met de campagne Sterker op het Werk, die samen met FC Utrecht is opgezet en die het belang van mentale weerbaarheid op de werkvloer onder de aandacht moet brengen.

Zorg de Zaak, een netwerk van bedrijven op het gebied van bedrijfszorg, leefstijlzorg en medische zorg, stelt op basis van eigen onderzoek dat een negatieve werksfeer in veel gevallen leidt tot slechtere teamprestaties.

Van de mensen die zeggen gepest te worden op het werk – één op de zes – geeft 89 procent aan dat pesten leidt tot een slechter presenterend team. Van dezelfde groep vindt slechts 37 procent dat de werkgever voldoende oog heeft voor pesten. “Onbegrijpelijk,” zegt vertrouwenspersoon Mary Vos namens het campagneteam. Het levert productiviteitsverlies op en heeft ook effect op de privesituatie van de werknemers.

Van der Maarel weet hoe belangrijk het is om je verhaal kwijt te kunnen, als het op het werk niet zo lekker gaat. “Van nature ben ik een binnenvetter. Maar door je verhaal te delen kun je er beter mee omgaan.”

sohw-publicatie-ad