Factoren als werkdruk, agressie, intimidatie en ongewenst gedrag vallen onder het begrip Psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Als deze factoren te hoog worden, raken werknemers minder gemotiveerd of gestrest. Dit kan leiden tot langdurig ziekteverzuim en uiteindelijk mogelijk zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Hoe ga je hier als werkgever mee om en hoe voorkom je hoge kosten? De arbeids- en organisatieadviseurs van Zorg van de Zaak adviseren u graag over het opstellen én implementeren van een concreet PSA-beleid.
Werknemers die door bepaalde werkomstandigheden minder energie in hun werk krijgen, kunnen uitvallen met psychische klachten.
Advies van een arbeids- en organisatieadviseur van Zorg van de Zaak is de eerste stap naar een helder PSA-beleid. Vervolgens kunnen we samen met u concrete stappen naar de oplossing zetten. Een onderzoek naar de werkdruk is vaak zo’n eerste stap.
Ook voor andere risicofactoren, zoals agressie en pesten op de werkvloer of ongewenste omgangsvormen, biedt Zorg van de Zaak een vergelijkbare aanpak. Hierbij adviseren we een aanpak op maat bestaande uit onder andere een onderzoek, workshops, trainingen of het opstellen van protocollen. Zoals een training voor vertrouwenspersonen bij ongewenste omgangsvormen. Zet onze adviseurs in bij het opstellen van een protocol ongewenste omgangsvormen en agressieprotocollen.
Werknemers die in hun kracht zijn, benutten hun capaciteiten maximaal. Zij ervaren meer werkplezier, zijn minder vaak ziek en hebben een grotere flexibiliteit en productiviteit. Hierdoor zijn interventies op basis van behandelen (curatie) en voorkomen (preventie) minder nodig.
Werknemers die door bepaalde werkomstandigheden (risicofactoren) minder energie en plezier in hun werk krijgen, kunnen uitvallen met psychische klachten. Ook de productiviteit kan hieronder lijden. Het is daarom in het belang van zowel werknemers als werkgevers om deze risicofactoren goed te beheersen. En de energiebronnen voor werknemers te versterken door:
Door deze energiebronnen te benutten werkt u aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers.
De psychosociale arbeidsbelasting heeft invloed op zowel de verzuimbehoefte als het werkplezier. Een voorbeeld: Een administratief medewerkster heeft al een paar keer een aanvaring gehad met een directe collega. Kleine dingetjes, zoals dat ze geld had geleend aan deze collega en het vervolgens nooit heeft teruggekregen. Ook na meerdere verzoeken. Wrijvingen die ervoor zorgde dat de administratieve kracht commentaar krijgt op alles wat ze doet. Ze heeft het gevoel dat er achter haar rug over haar geroddeld wordt. Bepaalde collega’s vermijdt ze daarom. Ze gaat soms met een steen in haar maag aan het werk. Vandaar dat ze zich ook al een paar keer heeft ziek gemeld. Zal het daarbij blijven?