Loading...

Veilig werken

Elk beroep brengt bepaalde risico’s voor de gezondheid met zich mee. Om belastende factoren op het werk te identificeren, kan Zorg van de Zaak een werkplekonderzoek uitvoeren.

Bel direct met een adviseur

030 2123890

Vakkundig advies?

Stel uw vraag

Als door het werk klachten ontstaan, dan functioneert de werknemer minder goed.

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 (door CBS en TNO) blijkt dat er in 2013 152.700 rapportages van beroepsziekten waren vastgesteld. Bij bijna de helft (49,2 procent) van de beroepsziekten in dat jaar ging het om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, met name KANS klachten aan schouder of bovenarm en rugklachten.

Klachten houding en beweging

Ook bij de werkneemster die de hele dag in verschillende programma’s op de computer werkt was dit het geval. Op een dag kreeg ze last van haar rechterpols. Ze probeerde het even met links, maar dat hielp op een gegeven moment niet meer. Sterker nog, ze kreeg ook last van haar onderarm. Na een zeer drukke periode op het werk, met vele muiskliks, kreeg ze zo veel last dat ze zelfs niet meer met een pen iets kon opschrijven. Ze besloot medisch advies in te winnen en bezocht een fysiotherapeut. Die adviseerde haar om voorlopig even rust te nemen.

Belasting voor een werknemer te zwaar?

KANS-klachten ontstaan vaak doordat werknemers niet goed achter hun beeldscherm zitten. Het risico is dan extra groot als ze onafgebroken aan het werk zijn. In veel gevallen zijn klachten zoals KANS-klachten te voorkomen. Door goed te kijken naar de omstandigheden op de werkvloer en naar de belasting voor een werknemer. Dat geldt bijvoorbeeld ook als een werknemer continu aan het tillen, staan, lopen of trekken is. Ontstaan hierdoor klachten, dan functioneert die werknemer minder goed. Schadelijk voor de productiviteit dus. Ook voor het bedrijf is het daarom belangrijk om gepaste maatregelen te nemen.

Hoe kan Zorg van de Zaak daarbij helpen?

Om belastende factoren op het werk te identificeren, kan Zorg van de Zaak een werkplekonderzoek uitvoeren. Tijdens dit onderzoek observeren ergonomen de werknemer om zijn fysieke belastbaarheid (conditie, spierkracht en coördinatie) te kunnen inschatten. Zo stellen zij de oorzaken van klachten vast. En adviseren zij over passende maatregelen. Zodat een werknemer weer zonder klachten kan werken en klachten in de toekomst worden voorkomen.

Inzicht in fysieke belastbaarheid en risico’s

De dienstverlening van Zorg van de Zaak is resultaatgericht. De deskundigen verdiepen zich in de specifieke wensen en behoeften van het bedrijf. De werkgever krijgt inzicht in de fysieke belastbaarheid van de werknemers en de risico’s die bepaalde werkzaamheden met zich mee brengen. De werknemer krijgt advies over hoe hij of zij het beste kan omgaan met klachten en hoe deze te bestrijden zijn. Zorg van de Zaak is met deze bewezen methodiek al jaren een effectieve partner in het terugdringen van het ziekteverzuim.

Vakkundig advies?'Veilig werken'

Stel uw vraag