Tips & Trics voor werknemers om breinvriendelijk te werken

  1. Wees je ervan bewust dat ‘hoe je werkt’ impact heeft op het brein. Pas de kennis over de drie versnellingen toe bij het indelen van je werk en het omgaan met de informatiestroom en interrupties van collega’s.
  2. Maak er een gewoonte van om smartphones of andere mobiele apparaten niet mee te nemen naar een vergadering. Spreek elkaar hierop aan, ook je leidinggevende.
  3. Respecteer dat de ‘stille modus’ de norm is. Belast je omgeving niet met het geluid van jouw inkomende notificaties. Schakel alle geluidssignalen van mobiele telefoons, PC’s en andere elektronische apparaten tijdens werkzaamheden waarbij diepe focus (derde versnelling) geboden is.
  4. Blokkeer alle pop-up vensters en meldingen op je computer en mobiele telefoon die afleiding veroorzaken.
  5. Maak er een gewoonte van om in een open kantoorruimte elders mobiel te telefoneren om anderen niet te storen; bij voorkeur in een afzonderlijke ruimte. Maak bij vaste telefonie indien mogelijk gebruik van kwalitatief goede headsets om omgevingsgeluiden buiten te sluiten.
  6. Weersta de verleiding van urgentieverslaving. Voer vaste momenten op een dag in om e-mail, berichten en telefoontjes te beantwoorden in plaats van deze toe te laten wanneer je gefocust met andere taken bezig bent.
  7. Draag zorg voor voldoende herstelmomenten voor het brein, door bewust ‘uit te staan’. Zorg voor een moment op de dag waarin je alle technologie buitensluit. Breng de discipline op om dit te doen. Je brein heeft behoefte aan rust door te ontfocussen.