Nog veel onbekend over long COVID

Long COVID/Post Covid-19 en mentale klachten als gevolg van de coronapandemie vereisen meer aandacht. Volgens de Gezondheidsraad kan het helpen, dat patiënten met langdurige klachten beter worden geholpen en voorgelicht. 10 tot 20 procent van de mensen met COVID-19 ervaart na drie maanden nog klachten, ongeacht de aanvankelijke ernst van de ziekte. Veelvoorkomende klachten zijn: vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, moeite met concentreren, reukverlies, hartkloppingen, spierpijn en angst- en stemmingsklachten. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen hoe lang klachten kunnen aanhouden. Nog onduidelijk is welke factoren het risico op het post-COVID-syndroom verhogen, omdat patiënten met verschillende leeftijden en gezondheidstoestanden last hebben van long COVID. Er zouden volgens de Gezondheidsraad geen nieuwe interventies moeten worden ontwikkeld, omdat er voldoende effectieve en laagdrempelige multidisciplinaire interventies beschikbaar zijn.

Bij Kannick kunnen werknemers en werkgevers terecht voor begeleiding en advies. Samen werken we aan het duurzaam herstel van long COVID-klachten, zowel fysiek als mentaal.

 

Bron: https://www.ad.nl/nieuws/gezondheidsraad-meer-aandacht-nodig-voor-long-covid-en-mentale-klachten-door-pandemie~aaafb58c/