Brain Awareness Week: Regie over werkzaamheden en breinfunctionaliteit

Plannen geeft rust

Wat is het verband tussen het bewust beheren van werkzaamheden en de prestaties van het brein? Over hoe het nemen van controle over dagelijkse taken en planning invloed heeft op cognitieve functies, concentratievermogen en efficiëntie in het werk.

De magie van georganiseerd zijn: Hoe het beheren van werkzaamheden je brein optimaliseert

Vandaag een onderwerp waar velen van ons dagelijks mee te maken hebben: het jongleren met taken, deadlines en planningen. Maar wist je dat deze dagelijkse bezigheden niet alleen invloed hebben op onze productiviteit, maar ook op de werking van ons brein? Laten we wat dieper ingaan op het fascinerende verband tussen het bewust beheren van werkzaamheden en de prestaties van ons brein. Dus leun achterover, ontspan en laten we de magie van organisatie verkennen.


Het brein: Een krachtige machine die houdt van structuur

Ons brein is als een complexe machine die voortdurend bezig is met het verwerken van informatie, het nemen van beslissingen en het reguleren van onze emoties. Maar net als elke machine heeft het brein structuur en organisatie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Onderzoek toont aan dat het bewust beheren van werkzaamheden en planningen een positieve invloed heeft op verschillende cognitieve functies, zoals het concentratievermogen, het werkgeheugen en de efficiëntie in het werk. 

 

De wetenschap achter productiviteit: Een deepdive

Laten we eens wat dieper ingaan op de wetenschap achter productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat het stellen van duidelijke doelen en het maken van een gedetailleerd plan van aanpak de prestaties van ons brein aanzienlijk kunnen verbeteren. Wanneer we onze taken en activiteiten organiseren en prioriteren, helpt dit ons brein om informatie efficiënter te verwerken en beslissingen sneller te nemen. Bovendien vermindert het gevoel van overweldiging en stress, waardoor we ons beter kunnen concentreren en meer gedaan krijgen. 

Stephen Covey, auteur van het bekende boek “The 7 Habits of Highly Effective People,” benadrukt het belang van effectieve planning en doelstellingen bij het verbeteren van productiviteit. Covey introduceert het concept van “beginnen met het einde in gedachten“, waarbij hij adviseert om eerst duidelijk de gewenste uitkomst of doel te definiëren voordat men begint met een taak of project.

Hij moedigt mensen aan om zich te richten op doelen die echt van waarde zijn, in plaats van zich te laten leiden door urgente maar minder belangrijke taken. Covey introduceert ook het idee van “proactief zijn”, waarbij individuen de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties en keuzes, in plaats van passief te reageren op externe omstandigheden.

Covey’s benadering van planning richt zich op het stellen van duidelijke, haalbare doelen en het maken van een gedetailleerd plan van aanpak om die doelen te bereiken. Hij benadrukt het belang van prioriteren, plannen en organiseren om effectief te kunnen zijn in het bereiken van wat echt belangrijk is.

 

Tips voor brein-boosting organisatie:

Nu je op de hoogte bent van de wetenschap achter productiviteit, is het tijd om wat praktische tips te delen voor het optimaliseren van je breinprestaties: 

 1. Maak een To-do lijstje:
  Begin je dag met het maken van een lijstje met taken die je wilt afronden. Het opschrijven van je doelen helpt je brein om zich te concentreren en prioriteiten te stellen.
 2. Gebruik Time Blocking:
  Reserveer specifieke blokken in je agenda voor verschillende taken en activiteiten. Op deze manier creëer je structuur en focus in je dagelijkse routine.
 3. Neem Pauzes:
  Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken. Pauzes helpen je brein om te herstellen en verminderen mentale vermoeidheid, waardoor je productiever kunt zijn.
 4. Ontwikkel een avondroutine:
  Bereid je voor op de volgende dag door ’s avonds je taken voor te bereiden en je agenda te plannen. Op deze manier start je de dag met een duidelijk doel voor ogen. 

 

 

Voorlopige conclusie: Beheer je jouw werkzaamheden dan beheer je je brein

Het bewust beheren van werkzaamheden en planningen heeft een diepgaand effect op de prestaties van ons brein. Door structuur en organisatie aan te brengen in onze dagelijkse taken, kunnen we onze cognitieve functies verbeteren, ons concentratievermogen versterken en efficiënter werken. Dus waar wacht je nog op? Neem de controle over je werkzaamheden en zie hoe je brein tot leven komt!