Blog Edson Braafheid: Laat je niet forceren en volg je ritme
Zo lang je team wint, presteer je als speler vanzelf goed. Maar als je verliest, stijgt de druk en komt de stress. Denk dan goed na, volg je eigen ritme, dan wordt ook je omgeving rustiger.
Druk van buitenaf
Presteren onder druk is niet eenvoudig. Bij een professionele voetbalclub is er de verwachting dat elke wedstrijd wordt gewonnen. Bij een topclub heb ik meegemaakt dat we drie keer op rij verloren. De druk van buitenaf nam snel toe: van de fans, van de club, van de trainer en ook van mijn medespelers. De volgende wedstrijd moesten we winnen. De trainingen waren minder ontspannen, elke foute inspeelbal, elke foute pass, overal werd op gereageerd. Niet alleen door de trainer, ook door medespelers.
Het hoort erbij, zeggen ze, maar als jonge voetballer is dat niet altijd gemakkelijk. Je voelt de stress, je gaat mee in de chaos om je heen, je verliest en overzicht en voor je het weet ga je fouten maken en haal je niet meer je normale niveau.
Ook al was de kritiek niet fijn, ik heb toch geluisterd naar de boodschap en ik heb kritisch in de spiegel gekeken. Wat ik leerde is dat ik me moet concentreren op mijn taken in het team, want die waren helder. Dat bracht rust, zodat ik ook mijn eigen ritme kon vasthouden. Niet alleen mijn ritme als voetballer, ook het ritme van mijn dagelijks leven. Iedereen volgt een eigen ritme dat bij hen past, dat kunnen anderen niet voor je bepalen. Maar als je onder druk staat, is het soms wel moeilijk om daaraan vast te houden.
Ervaring en rust
Voetballers met een aantal jaren ervaring hebben deze les geleerd. Zij kunnen de jongere spelers houvast bieden als het elftal onder druk staat. Blijf je rustig, dan kun je je rust goed overbrengen op anderen. Daarmee voorkom je dat zij zich gaan forceren. Soms kan het helpen als iemand van buiten je daarmee een handje helpt. Die ziet soms net iets dat jij mist. Het is belangrijk dat je daarvoor open staat. Want om goed te presteren heb je anderen nodig.